Tăunii sunt diptere din familia Tabanidae, care alcătuiesc 4000 de specii. Aceste insecte au corpul robust și aspect general de bondari nepăroși, deoarece sunt lipsiți de perișori. Pot fi observați în numeroase habitate din toată lumea, unde există multă vegetație, mamifere domestice și sălbatice, apar chiar și în zone umede sau acvatice.
Au corpul gros, cu lungimea de 0,6-3 cm și coloritul foarte interesant, datorită desenelor în dungi în nuanțe diferite. Capul poate fi destul de aplatizat, sferic, iar ochii sunt mari și de culori diferite.
Aceste insecte se hrănesc cu sănge de păsări și mamifere, taie pielea acestora cu aparatul bucal ascuțit ca o sabie. Pentru reproducere, femelele depun ouălele pe pietre, frunze și alte resturi de pe suprafața apelor.
Tăunii sunt recunoscuți pentru corpul lor robust, ochii mari și coloritul variat, fiind adesea confundați cu bondarii. Femelele depun ouăle pe suprafața apelor sau pe vegetația din apropiere, iar larvele lor se dezvoltă în medii acvatice sau umede.

Tabanus sudeticus
Este de forma unui bondar deoarece are semne caracteristice acestei insecte, în dungi maronii, măslinii și galbene-crem. Are obiceiul să înțepe pielea animalelor și poate transmite boli și infecții chiar și la oameni.
Sug sângele mai ales de la cai și vite. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 1,9-2,4 cm și coloritul gri-maroniu. Ochii sunt compuși, maro-închis.
Chrysops relictus
O altă specie este Chrysops relictus care preferă regiunile umede, cu mlaștini, iazuri, bălți din emisfera nordică. Are lungimea corpului de 0,9,-1,4 cm și coloritul maroniu-gălbui cu dungi negre.
Ochii sunt compuși și de culoare verde intens la masculi. Aripile sunt transparente și au nuanțe maronii. Mușcătura acestui tăun este dureroasă și pentru om și pentru păsări și animale.
Tabanus sudeticus
Speciile din genul Tabanus seamănă cu albinele mari și se remarcă prin ochii foarte mari, de culoare închisă. Tăunii de acest gen au lungimea corpului de 1,9-2,4 cm, toracele maro cu dungi deschise și coloritul corpului în general gri-maroniu.
Trăiesc mai ales în regiuni cu pășuni unde apar cai și vite, animale pe care se așează și se hrănesc cu sângele lor. Înțeapă cu trompa lor puternică provocându-le durere și răni vizibile importante. O astfel de specie este Tabanus sudeticus.
Pericolele și bolile transmise de tăuni
Tăunii sunt considerați vectori importanți pentru transmiterea unor boli grave, atât la animale, cât și la oameni. Printre afecțiunile transmise se numără: anemia infecțioasă ecvină, virusul encefalitei și diverse bacterii care provoacă infecții la nivelul pielii.
În zonele cu populații mari de tăuni, animalele domestice pot suferi stres, scădere în greutate și chiar pierderi economice pentru fermieri. De asemenea, mușcăturile repetate pot duce la reacții alergice severe la unele persoane sensibile.
Video – Specii de tăuni din familia Tabanidae: