Spirulina este o algă albastră-verde și totodată o cianobacterie. Și algă și cianobacterie? Da. Spirulina este o specie din algele albastre-verzi, care sunt cianobacterii; sunt singurele alge care fac parte din regnul Monera. Sunt totodată primele forme de viață de pe Pământ. Cianobacteriile ajută la formarea oxigenului, ca și algele, dar în cazul nostru, spirulina este și o sursă de minerale, proteine și vitamine cu efecte anticancerigene, antidepresive, antibacteriene, antivirale etc., fapt ce o recomandă în multe boli.

Spirulina vs Chlorella

Chlorella
Chlorella

Spirulina și Chlorella sunt două alge. Spirulina face parte din categoria procariotelor, a bacteriilor, iar Chlorella din categoria eucariotelor, a plantelor. Amândouă fac parte din vegetația marină, numită fitoplancton, responsabil de producerea a 50 % din oxigenul planetei.

Organismele procariote nu au un nucleu bine definit, spre deosebire de celulele eucariote, care au un nucleu și caracterizează toate celelalte forme de viață, mai puțin bacteriile. Concentrația mică de purină face posibil ca acidul uric să nu reprezinte un pericol pentru corpul uman. Deși algele brune, verzi, roșii fac parte din regnul Plantae, alga albastră-verde este o bacterie non – toxică. Dacă structura acestor două celule este diferită, funcțiile lor se aseamănă. Alga albastră-verde este singura algă inclusă în categoria cianobacteriilor.

Numele științific al spirulinei este „Arthrospira plaetensis”. Există două tipuri de spirulină: „Arthrospira maxima” și „Arthrospira plaetensis”. Cea mai cunoscută este „Arthrospira plaetensis”. Specimenele cresc în apele dulci cu un PH ridicat (8 – 11) și medii cu o temperatură de 30 grade Celsius (zonele tropicale și subtropicale). Arthrospira plaetensis este răspândită în Asia (Lacul Lonar, în India), Africa (Lacul Magadi din Kenya), America de Sud, în timp ce „Arthrospira maxima” este întâlnită doar în America Centrală.

Chlorella este o algă verde, unicelulară, în formă de sferă, spre deosebire de spirulină, care e în formă de spirală, cum îi zice și numele. Chlorella, ca și spirulina, este fototropică, adică se poate hrăni singură, în prezența luminii absorbind dioxidul de carbon și transformând apa în zaharuri. O mică alchimie, specifică tuturor plantelor sau procesului general numit fotosinteză!

Chlorella ca supliment alimentar acționează precum antibioticul, ajutând la detoxifierea organismului. O diferență importantă între chlorella și spirulină este dată de membrana acestora: membrana spirulinei este digestibilă, în timp ce cealaltă nu este. Acest fapt încurajează producătorii să cultive spirulină și mai puțin algă verde. Costurile pentru procesarea Chlorellei sunt mult mai ridicate decât cele pentru cultivarea spirulinei.

Spirulina ar putea combate foamea?

Spirulina ar putea combate foamea
Spirulina ar putea combate foamea

Cu toții știm că în organismul uman există bacterii, care au un rol important în digestie. Flora bacteriană din intestinul gros moare în urma tratamentelor cu antibiotice, motiv pentru care este recomandat consumul de iaurt după tratament, cu rol în refacerea florei bacteriene.

Bogată în proteine, vitamine, acizi grași esențiali, minerale, antioxidanți, beta-caroten, spirulina este un supliment alimentar foarte des recomandat. În ceea ce privește beta-carotenul, acesta se găsește într-o proporție mult mai mare în spirulină decât în morcov! Un efect al beta-carotenului din spirulină se poate vedea și la pasărea flamingo, care consumă zilnic o cantitate mare de alge albastre-verzi! Culoarea roz a penajului ei provine de la aceste microscopice bacterii! Calciul, proteinele, fierul pot fi întâlnite în cantități mai mari decât în lapte, în tofu, respectiv spanac. Aceste caracteristici o fac un imbatabil supliment alimentar.

Mărturii istorice atestă faptul că spirulina era consumată de către azteci încă din secolul al XVI-lea. Proprietățile anti-cancerigene au recomandat-o și pentru persoanele afectate de accidentul nuclear de la Cernobîl, din 1986.

Există cercetări care au ca scop testarea ipotezei că spirulina este recomandată în aproape orice tip de boală. Spre exemplu, în otrăvirea cu arsenic (cazul persoanelor din Bangladesh, anii 90, a căror apă conținea arsenic), bolnavi de candida, alergii, hipertensiune etc.. Totodată reduce colesterolul și tensiunea arterială.

Producătorii renumiți de spirulină provin din: Statele Unite ale Americii, India, Tailanda, China, Grecia, Pakistan.

http://www.youtube.com/watch?v=p37stTXFMXk

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.