Sri Lanka este o țară plină de bogății culturale și naturale a cărei formă se prezintă sub forma unei lacrimi în Oceanul Indian. Portughezii, olandezii și britanicii și-au lăsat amprenta asupra teritoriului, dând naștere unui amestec încântător de orașe antice, monumente și arhitectură colonială frumoase. Plajele „brodate” de palmieri nu sunt niciodată departe de munții verzi din interiorul insulei.Din păcate, războaiele interne au epuizat țara, făcând-o un loc tot mai nesigur. De când a devenit republică, în anul 1972, au izbucnit conflicte sângeroase din partea minorității tamil, cerând un stat separat. Activitatea teroristă a Tigrilor Tamil nu a încetat de atunci.

peisaj Sri Lanka

Sinhalezii, cel mai mare grup etnic din Sri Lanka, provin din emigranții indo-arieni din secolul al V – lea î.Hr, iar tamilii, al doilea grup etnic, provin din regiunea Tamil a Indiei care au emigrat între secolul al III – lea îHr. și 1200 En. Până în momentul controlului de către puterile coloniale a Ceylon – ului, numele țării până în 1972 – sinhalezii și tamilii s-au luptat pentru dominația insulei. Tamilii, în principal hindusi, revendicau nordul insulei, iar sinhalezii, predominant budisti, controlau sudul. În anul 1505, Ceylon a fost preluat de francezi, până când britanicii au preluat controlul, în anul 1796. În anul 1802, Ceylon a devenit colonie britanică. Aceștia au dezvoltatat culturile de cafea, ceai și cauciuc. În anul 1948, Ceylon a devenit teritoriu auto-guvernat.

Sigiriya
Sigiriya

Frământările interne, în schimb, nu au putut trece peste „poveștile” fiecărui edificiu adăpostit de țară, edificiu care reflectă o istorie formată de schimbări succesive. Cea mai cunoscută atracție a orașului Ari Lancai este Fortăreața în Stanca Sigiriya, listata ca patrimoniu mondial de către UNESCO. Acest palat-fortăreață din secolul al V – lea este amplasat pe o stâncă deasupra câmpiilor din centrul țării. Un alt loc aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO este fortul olandez Galle, cu vilele sale coloniale și străzile pline de atmosferă. Galle este și un centru de meșteșug unde se confecționează dantele, se fac sculpturi în fildeș și se șlefuiesc pietre prețioase.

statuia lui Buddha
statuia lui Buddha

Orașul pitoresc Kandy, ultima fortăreață a regilor Kandy merită vizitat. Acum este un sanctuar cultural unde obiceiurile și ritualurile străvechi sunt încoporate în stilul de viață local. Templul Dintelui adăpostește dintele sacru al lui Buddha. Statuia uriașă a lui Buddha poate fi admirată la Polonnaruwa, o capitală antică și alt loc de patrimoniu mondial UNESCO, renumit datorită rămășițelor palatelor regale și templelor. Aici se află și unul dintre cele mai frumoase muzee din țară.

Negombo
Negombo

Negombo este cel mai vechi și mai cunoscut sat de pescari din Sri Lanka, precum și o stațiune popularaă, în apropiere de aeroportul internațional. Satul se afla pe o fâșie de tereitoriu ce separă marea de lagună.

În Colombo se pot negocia prețurile din piața Pettah, iar lângă, se pot admira florile din Parcul Vihara Maha Devi în lunile martie, aprilie și început de mai. Parcul Național Yala, de pe coasta de sud-est, merită explorat. Aici se află cea mai mare densitate de leoparzi acompaniați de alte animale, elefanții, leii dar și păsări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.