Home Animale Stârcul de noapte cu creștetul negru (Nycticorax nycticorax): pasărea nocturnă cu penaj...

Stârcul de noapte cu creștetul negru (Nycticorax nycticorax): pasărea nocturnă cu penaj elegant

0
Nycticorax nycticorax, Foto: milimiteeselputomundo.blogspot.com

Stârcul de noapte cu creștetul negru (Nycticorax nycticorax) este o pasăre de talie medie, remarcabilă prin adaptările sale nocturne și răspândirea sa globală.

Starcul de noapte cu crestetul negru isi are denumirea de la faptul ca este o specie care isi cauta hrana noaptea folosindu-se de vederea sa excelenta dar si de la pata neagra caracteristica de pe crestetul capului.

Caracteristicile fizice ale stârcului de noapte cu creștetul negru

Aceasta pasare este destul de mica avand in vedere celelalte specii de starci, are lungimea corpului de 58-65 cm, anvergura aripilor de 1 m si greutatea de 500-800 g, in cazuri exceptionale ajunge si la 1 kg.

Masculul este mai mare decat femela, cantareste mai mult si are aripile mai lungi. Penajul este aproximativ la fel la ambele pasari daca ne referim la combinatia de nuante de culori in alb, gri si negru. Pe partea dorsala penajul este negru, pe partea ventrala jumate alb si cealalta jumatate gri, aripile albe cu marginile cenusii, iar calota de pe cap neagra.

Corpul este in general mare si indesat, iar picioarele scurte comparativ cu marimea acestuia. Picioarele au degetele prevazute cu membrane iar coloritul vernil-deschis spre alb. Ciocul este mare, gros, foarte robust, de culoare neagra.

Starcul de noapte cu creștetul negru

Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare rosie. Acuitatea vizuala este foarte buna, iar auzul foarte fin, astfel starcul de noapte cu crestetul negru isi poate localiza prada noaptea sau la apus cand lumina este difuza, orientandu-se cu usurinta si dupa sunete.

Comportamentul și dieta nocturnă

Aceaste pasari sunt solitare, isi vaneaza prada singure, doar in perioada clocitului traiesc in colonii. Hrana loc consta din pesti, insecte, larve de insecte, amfibieni, viermi, moluste, crusteacee, rozatoare, reptile, oua de pasari. Uneori omoara si pasari mici sau isi completeaza hrana cu plante.

Reproducerea și dezvoltarea puilor

In perioada de imperechere masculii sunt agresivi intre ei, se ataca cu ciocul si picioarele, scot sunete stridente, suieratoare. Femela depune 3-5 oua intr-un cuib construit in copaci, pe trestii sau stuf, le cloceste timp de cel mult 27 de zile, apoi acestea eclozeaza si apar pui. Timp de 3 saptamani puii sunt ocrotiti si hraniti de parinti apoi incep sa zboare insa se intorc in cuib si la aproximativ 2 luni devin complet independenti.

Exemplarele tinere se diferentiaza putin de parinti, au ochii galbeni, ciocul gri-deschis, partea ventrala a corpului si capul in nuante de culori maronii cu pete mari albe. La varsta de 3 ani penajul lor se aseamana cu cel al pasarilor adulte.

Starcul de noapte cu crestetul negru are denumirea stiintifica de Nycticorax nycticorax, face parte din ordinul Ciconiiformes, familia Ardeidae si este o pasare foarte comuna in toata lumea, mai exact in regiunile din America, Europa Centrala, Asia si Africa.

Rolul ecologic al stârcului de noapte cu creștetul negru

Stârcul de noapte are un rol crucial în ecosistemele acvatice, controlând populațiile de pești mici, insecte și amfibieni. De asemenea, contribuie la echilibrul natural prin consumul de specii invazive sau bolnave, prevenind astfel dezechilibrele ecologice. În colonii mixte, stârcii joacă un rol important în redistribuirea nutrienților în mediile umede, datorită excrementelor care îmbogățesc solul cu substanțe organice.

Video – Starcul de noapte cu crestetul negru (Nycticorax nycticorax):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version