Starcul rosu (Ardea purpurea) este o pasare raspandita in tarile europene sudice, in special in Olanda. In Europa Centrala apare destul de rar. De asemenea, populeaza regiuni din Rusia, Asia Mica si Africa.

La noi in tara apare mai ales in zonele sudice. Fiind o pasare migratoare, soseste la sfarsitul lunii martie si pleaca in septembrie sau la inceputul lui octombrie, in Africa tropicala si Asia de Nord. Poate fi intalnit in Delta, cat si in alte balti, in special cele care au stufarisuri intinse. Poate fi recunoscut dupa strigatul sau ragusit.

Este o pasare de talie mare, are lungimea de 70-90 cm, greutatea de 0,5-1,3 kg, inaltimea de 94 cm si deschiderea aripilor de 110-145 cm. Capul este mic si plat, ciocul galben in forma de pumnal, irisul galben.

Gatul si partile laterale ale capului sunt rosu-brun. Pe gat are dungi negre longitudinale. Spatele este de culoare gri-inchis. Masculii au pe laterale cate o zona maro-violet. Cand zboara, isi tine gatul lung in forma literei S.

starcul rosu

Isi face cuibul pe copaci inalti din apropierea lacurilor mari, pe trestie sau rachite. Cuibul este realizat in general de mascul, care apoi incearca sa atraga femela prin chemari repetate si ademeniri. Cand femela se apropie, chemarea inceteaza. Perioada de imperechere dureaza din aprilie pana in iulie.

Femela depune patru sau cinci oua, pe care le cloceste timp de 26 de zile. Ouale sunt ovale, de culoare albastra-verzuie si fara luciu. Ambii parinti sunt implicati in cresterea puilor. Dupa aproximativ 20 de zile puii incep sa zboare in apropierea cuibului, iar dupa inca doua saptamani devin independenti. Au un zbor lent, iar strigatul lor este un sunet puternic ,,krek-krek”.

Se hraneste cu broaste, peste, insecte acvatice si diferite mamifere mici. Pentru a-si cauta hrana, pescuieste in apa mica sau pandeste pe uscat, urmarind la gauri, sobolani de camp sau popandai. Dupa ce ii prinde cu ciocul, merge la apa, ii cufunda si ii omoara.

Starcul rosu face parte din ordinul Pelecaniformes si familia Ardeidae.

Video – Starcul rosu (Ardea purpurea):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.