Staţiunea balneară Karlovy Vary, cunoscută şi sub numele de Karlsbad, este cea mai veche şi cea mai importantă staţiune balneară din Boemia de Vest. Staţiunea este situată la poalele munţilor Metaliferi din nordul Cehiei şi este o destinaţie turistică foarte apreciată de milioane de turişti din toate colţurile lumii. Staţiunea Karlovy Vary se află la 390 de metri deasupra nivelului mării, şi este poziţionată la punctul de întâlnire al râului cu apă termală Tepla cu râul Ohre, unul dintre cele mai mari râuri din Republica Ceha.

Stațiunea balneară Karlovy Vary1

Totodată, acesta din urmă este un afluent important al Elbei. Numele acestora fac trimitere la calităţile lor. În limba cehă, denumirea ambelor râuri sugerează faptul că apa este caldă. Principala sursă de alimentare a râului Tepla sunt izvoarele subterane cu apă caldă. Acestea sunt recunoscute la nivel mondial pentru proprietăţile curative. Din acest motiv şi din multe altele, staţiunea balneară Karlovy Vary atrage anual din ce în ce mai mulţi turişti, care vin aici pentru tratarea diferitelor boli ale aparatului locomotor, ale pancreasului, ficatului, tractului digestiv, vezicii biliare şi a tractului biliar, a tulburărilor metabolice, gutei, diabetului, parodontitei şi a diverselor boli neurologice. Staţiunea nu este recunoscută doar pentru băile de tratament, ci şi pentru evenimentele culturale şi sportive ce sunt organizate anual. Totodată, Karlovy Vary este recunoscută pentru tradiţia curselor de cai, ce datează din secolul al XIX-lea şi pentru festivalul internaţional de film.

Istoria Staţiunii balneare Karlovy Vary începe în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, când nişte vânători, în timp ce urmăreau un cerb, au ajuns la un izvor cu puteri tămăduitoare. Printre aceşti vânători despre care vorbeşte legenda locală, se numără şi împăratul Carol al IV-lea. Pornit alături de alaiul sau prin ţinuturile învecinate, împăratul se răni la picior. Osteniţi, vânătorii s-au aşezat pe covorul de frunze. Însă, se spune că împăratul Carol al IV-lea şi-a curăţat rana într-un izvor din pădure. Iar spre uimirea tuturor, rana de la piciorul acestuia se vindecase miraculos. După toate acestea, împăratul a înfiinţat aici o colonie, pentru că mai târziu să înfiinţeze un oraş, ce îi va purta numele. Astfel, Staţiunea balneară Karlovy Vary, la sfârşitul secolului ai XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, era recunoscută drept cel mai somptuos oraș-stațiune din lume. Palatele în stil baroc şi Art Nouveau şi hotelurile de lux creează şi astăzi un mediu al opulentei, iar colonadele cu puteri vindicative îşi aşteaptă în mod nestingherit turiştii.

Medicul David Becher a descoperit în anul 1760 prezenta dioxidului de carbon în izvoarele din Karlovy Vary. Totodată, medicul a observat că acesta se evaporă foarte repede şi că recomandat ar fi ca apele termale să fie consumate direct de la sursă. Astfel, pentru a profita din plin de puterea miraculoasă a izvoarelor, au fost construite mici adăposturi care, odată cu trecerea timpului, au fost înlocuite cu colonadele, care sunt săli acoperite şi susţinute de coloane maiestuoase. De altfel, Karlovy Vary este cunoscut şi că oraşul colonadelor.

Stațiunea balneară Karlovy Vary11

Una dintre cele mai importante colonade ale oraşului este Colonada Morii, care este prima structură cu coloane de acest fel, construită în staţiune. Iniţial, aceasta a fost construită din lemn, însă, între anii 1871 şi 1881, colonada a fost reconstruită după planurile arhitectului ceh Josef Zitek, în stilul pseudo-renascentist. Balustradele terasei sunt alcătuite din 12 statui din gresie, câte una pentru fiecare lună a anului. Statuile au fost realizate de către sculuptorii Karl Wilfert şi Alfred Schreiber. Colonada Morii are 132 de metri lungime, 13 metri lăţime şi este alcătuită din 124 de coloane.

Colonada din parcul Dvorak şi Colonada Pieţei au fost concepute de către arhitecţii vienezi Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner. Colonada din parcul Dvorak a fost construită între anii 1880 -1881, şi acoperă trei izvoare (Izvorul Şarpelui cu apă de 30°C, Izvorul Parcului cu apă de 47.7°C şi Izvorul Libertăţii cu apă de 60°C). Colonada Pieţei este construită din lemn alb şi este realizată în stil elveţian. Totodată, aceasta din urmă este decorată cu diferite motive sculptate în lemn. Aceasta acoperă două izvorâre: Izvorul descoperit de către împăratul Carol al IV-lea cu apă de 64°C şi Izvorul Pieţei cu apă de 62°C.

Colonada Izvorului fierbinte, sau cum îi spun localnicii, Vridlo, a fost construită de către arhitectul Jaroslav Otrupa în secolul al XX-lea şi este cea mai recentă dintre colonadele oraşului. Aceasta este cu totul specială fiindcă în interiorul ei se află un gheizer, care izbucneşte până la o înălţime de aproape 12 metri. Totodată, sculptorul Jan Fiser a proiectat o cupolă absolut fascinantă. Din cauza gheizerului din interior, aceasta colonadă este considerată pulsul oraşului, care, fără doar şi poate, devine din ce în ce mai alert. Apa gheizerului atinge temperaturi de până la 72°C.

În apropierea Colonadei Pieţei se afla Colonada Castelului. Aceasta găzduieşte Izvorul Castelului de Jos şi Izvorul Castelului de Sus. Temperatura apei primului izvor este de 55°C şi este rezervat doar clienţilor centrului Spa, iar temperatura celui de-al doilea este de 50°C, aici fiind permis accesul tuturor turiştilor. Aceasta colonadă a fost realizată de către Friedrich Ohmann.

Stațiunea balneară Karlovy Vary111

De-a lungul timpului, staţiunea a fost considerată un mijloc de delectare de către unele dintre cele mai mari personalităţi ale lumii precum: Franz Joseph I, Paganini, Mozart, Beethoven, Gogol, Goethe, Karl Marx, Schiller, Freud şi multe alte personalităţi din domeniul culturii, politicii sau artei. Dacă în secolele trecute, aristocraţii şi savanţii celebri se bucurau de proprietăţile miraculoase ale staţiunii balneare Karlovy Vary, în zilele noastre, aceasta este frecventată de staruri precum: John Malkovich, Jude Law, Renee Zellweger, Robert De Niro, Antonio Banderas etc. De asemenea, staţiunea este frecventată de unii dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, atât pentru calităţile apei termale, cât şi pentru magazinele de lux. Cu toate acestea, staţiunea balneară Karlovy Vary promovează oferte turstice accesibile tuturor.

Staţiunea Balneară karlovy Vary este recunoscută şi pentru conservarea tradiţiilor. Aici, încă se produce cristalul Moser şi binecunoscută băutura Becherovka. Aceasta din urmă a fost creată în anul 1807 de către chimistul Becher, în farmacia proprie. Există chiar un muzeu dedicat acestei băuturi rezultate dintr-un amestec de plante şi condimente. Binecunoscutul cristal Moser, apreciat în întreaga lumea, este produs în această zonă, iar vitrinele magazinelor fascinează orice turist prin frumuseţea şi fineţea obiectelor afişate.

Este bine de ştiut faptul că staţiunea balneară Karlovy Vary este situată la aproximativ 120 de kilometri de capitală Cehiei, Praga. De asemenea, odată ajunşi în staţiune, turiştii trebuie să consume apă minerală doar sub recomandarea medicului, gustarea ei însă este permisă. Pentru a vizita în întregime centrul istoric, autorităţile au pus la dispoziţie un trenuleţ, cu o capacitate de 36 de persoane, care circulă din 1 mai până în 30 septembrie. Totodată, turiştii ajunşi aici trebuie să viziteze spaţiile în care se formează aragonitul (carbonat natural de calciu cristalizat, format în urma depunerii de minerale provenite din izvoarele termale) din subsolul Colonadei Morii. De asemenea, Muzeul Moser are uşile deschise începând cu ora 9:00 până la ora 18. Aici, până la ora 14:30, turiştii curioşi pot admira meşteşugarii ce fac demonstraţii de producere a cristalurilor.

Stațiunea balneară Karlovy Vary1111

Ritmul alert al oraşului îi conduce pe turişti către o experienţă de neuitat. Străzile înguste şi cristalurile din vintrina magazinului Cesky împrăştie lumina pe chipurile vizitatorilor absorbiţi de frumuseţea împrejurimilor. Pe măsură ce timpul trece, ritmul oraşului devine din ce în ce mai alert, iar aburii apelor termale şi muzica tradiţională ce se aude din depărtare sunt, fără doar şi poate, elementele definitoare ale acestei experienţe încântătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.