Soţie a principelui transilvan Gheorghe Rakoczi I, Lorantffy Zsuzsanna, a trăit între anii 1600-1660 şi s-a remarcat prin actele de mecenat, construcţia de şcoli şi propovăduirea religiei reformate. De remarcat că a întemeiat, la Făgăraş, inclusiv o şcoală românească.

statuia-lorantffy-zsuzsanna-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Inaugurată în anul 1996, statuia principesei transilvane Lorantffy Zsuzsanna domină piaţeta din inima Parcului Libertăţii. Ocrotită de un pâlc de castani bătrâni, piesa de bronz face legătura dintre zona de promenadă şi biserica reformată Olosig, unde slujeşte episcopul.

prim-plan-cu-statuia-lorantffy-zsuzsanna-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Operă a sculptorului clujean Gergely Istvan, statuia reprezintă o femeie suplă, încă tânără, îmbrăcată în straie de epocă, având braţul drept întins pe lângă corp, iar cel stâng îndoit din cot, cu palma deschisă într-un gest de calmă bunăvoinţă.

imagine-cu-statuia-lorantffy-zsuzsanna-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Evenimente culturale și ceremonii sunt adesea organizate în preajma statuii, subliniind rolul continuu al lui Lorantffy Zsuzsanna ca simbol al aspirațiilor culturale și educaționale din Oradea. Aceste adunări sunt momente de reflecție asupra moștenirii sale și asupra puterii educației în modelarea societății.

vedere-cu-statuia-lorantffy-zsuzsanna-din-oradea-judetul-bihor.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.