Statuia lui Avram Iancu este situată în centrul pieței cu același nume. De-o parte și de alta, se află Catedrala Ortodoxă și Teatrul Naţional „Lucian Blaga” cu Opera Română.
În jurul statuii, s-a construit o frumoasă fântână arteziană care își mișcă jeturile de apă pe linii melodice și diverse culori. Statuia care se regăsește și azi în Piața Avram Iancu a fost realizată de către sculptorul Ilie Berindei.
Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.
Avram Iancu este un simbol pentru românii din Transilvania. Alături de Horea şi de episcopul unit Ioan Inochentie Micu Klein, Avram Iancu înseamnă jertfă pentru libertăţile politice ale românilor ardeleni. Devenit erou printre moţi cu ocazia evenimentelor din 1848-1849, considerat un simbol al luptei românilor pentru drepturi politice încă din timpul vieţii, amintirea lui Avram Iancu trezeşte şi azi sentimente şi emoţii puternice pentru orice român din Transilvania.
De-a lungul anilor, statuia și fântâna au fost supuse unor lucrări de restaurare pentru a-și păstra frumusețea și integritatea. Aceste eforturi reflectă respectul și aprecierea comunității pentru moștenirea lăsată de Avram Iancu.
Statuia lui Avram Iancu din Cluj-Napoca este un punct de referință important, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul, oferind vizitatorilor o perspectivă asupra luptei și sacrificiului pentru libertate. Este un simbol al mândriei și identității naționale.