Situată lângă faţada de sud a Bisericii Negre din Braşov, statuia lui Johannes Honterus a fost dezvelită la data de 21 august 1898, fiind realizată de sculptorul german Haro Magnussen. Este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

imagine-cu-statuia-lui-johannes-honterus-din-brasov-judetul-brasov.jpg

Johannes Honterus (1498 – 1549) a fost un mare învăţat umanist, născut la Braşov, de numele căruia se leagă reforma religioasă a saşilor din Transilvania, precum şi o bogată activitate de susţinere a educaţiei şi culturii în zonă. El a înfiinţat gimnaziul săsesc din Braşov, actualul liceu Johannes Honterus, şi a pus bazele primei tipografii din Transilvania, tot la Braşov, unde a fost tiparită prima carte în limba română.

statuia-lui-johannes-honterus-din-brasov-judetul-brasov.jpg

În aceeaşi perioadă, au fost editate şi primele manuale şcolare păstrate pâna în prezent, dar şi două cărţi importante pentru luteranismul transilvănean, „Cărticica de reformă pentru Braşov şi Ţara Bârsei” şi „Regulamentul bisericesc al tuturor germanilor din Transilvania”, care cuprindeau principalele teze ale reformei evanghelice a bisericii saşilor din Transilvania.

prim-plan-cu-statuia-lui-johannes-honterus-din-brasov-judetul-brasov.jpg

Statuia lui Johannes Honterus din Braşov are o înălţime de 2,5 metri şi îl reprezintă pe acesta având mâna dreaptă întinsă, cu arătătorul îndreptat spre clădirea şcolii, în timp ce, în stânga, ţine o carte. Pe paginile acesteia, apar titlurile a două lucrări prin intermediul cărora sculptorul face trimitere la activitatea sa de reformator al bisericii şi la rolul pe care l-a avut umanistul în dezvoltarea şcolii locale.

Citește și:  Statuia lui Mihai Eminescu din Constanța: un omagiu în bronz

statuia-lui-johannes-honterus-din-brasov-judetul-brasov-vazuta-dintr-o-parte.jpg

Pe soclul monumentului, se găsesc două basoreliefuri din bronz, unul dintre acestea fiind furat în anul 1999. S-a lucrat timp de aproape 3 ani la reconstituirea acestui basorelief, care îl arată pe umanist în tipografia sa, astfel că în 2002 a fost fixată, pe statuie, replica plăcii furate.

imagine-din-lateral-cu-statuia-lui-johannes-honterus-din-brasov-judetul-brasov.jpg

În 2009, a dispărut şi cealaltă placă de bronz originală, un basorelief datând din anul 1898 ce înfăţişează scena în care Johannes Honterus acordă împărtăşania unui bolnav. Cele două plăci cu basoreliefuri au fost, ulterior, refăcute şi montate la loc, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe data de 31 octombrie 2010.

basorelief-de-la-statuia-lui-johannes-honterus-din-brasov-judetul-brasov.jpg
scena-de-la-statuia-lui-johannes-honterus-din-brasov-judetul-brasov.jpg
stativul-de-la-statuia-lui-johannes-honterus-din-brasov-judetul-brasov.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.