Statuia lui Livingstone este un monument ridicat in amintirea celui care a fost exploratorul si misionarul scotian David Livingstone, cunoscut mai degraba pentru descoperirea pe care acesta a facut-o. Pentru cei care nu cunosc foarte multe detalii referitoare la aceasta persoana, important de mentionat este faptul ca David Livingstone a descoperit, in anul 1856, cascada Victoria, de doua ori mai mare ca Niagara si, in acelasi timp, unul dintre cele mai frumoase si deopotriva spectaculoase locuri din lume. Cu toate ca, in mod traditional, cascada Victoria este considerata o descoperire facuta de Livingstone, aceasta era cunoscuta africanilor inca din vremurile imemoriale.

De pilda, atunci cand Livingstone traia, cascada era cunoscuta drept Moisatunya de catre populatia Makololo, adica „Fumul care scoate tunete”, pentru ca fluviul ce se prabusea in uriasa prapastia scotea zgomote asurzitoare, aproape infricosatoare, formand o panza uluitoare de spuma care, la un moment dat, se prabusea precum un zid in fata propriei sale neputinta de a se ridica.

In sfarsit, Livingstone a pornit la bordul unei canoe pe fluviul Zambezi, alaturi de un echipaj de doua sute de membri ce faceau parte din populatia Makololo, sub conducerea tanarului lor sef Sekeletu. Echipajul, desi e prea mult spus, se indreptau spre coasta de est, cand deodata au auzit tunetul asurzitor si indepartat al cascadei; chiar de la 10 kilometri distanta, se puteau vedea coloanele de apa cum se spulbera pana sa se apropie si mai mult de canoe.

Statuia lui Livingstone1

La scurt timp, au decis sa acosteze pe o insula, chiar la marginea cascadei Victoriei, iar apoi, David Livingstone s-a intins pe burta si si-a ridicat capul: in fata lui, un peisaj uluitor, desprins parca din gradina Edenului. Udat de stropii de apa, Livingstone a gasit de cuviinta ca orice cuvant este de prisos si a avut senzatia ca singurul lucru pe care trebuia sa-l faca in acele momente aproape divine era sa admire peisajul uimitor din fata ochilor sai.

Si-a inscriptionat initialele si data acelei zile istorice pe coaja unui copac de pe insula, de altfel, acesta fiind singurul moment cand si-a permis sa vandalizeze, sa pangareasca acel coltisor din natura. In cele din urma, Livingstone avea sa dedice impresionantul peisaj sau, asa cum el insusi a numit ceea ce vazuse, „cea mai frumoasa priveliste” din Africa reginei Victoria.

Si nu ar trebui sa ne mire ca s-a ridicat un monument in amintirea acestui misionar si explorator de origine scotiana, statuia lui Livingstone fiind realizata de catre W. Reid Dick si ridicata in anul 1934, chiar in apropiere de satul Cascada Victoria, de pe malul din Zimbabwe al fluviului. Statuia lui Livingstone a fost asezata chiar in punctul in care misionarului i-ar fi placut, si anume deasupra Cataractelor Diavolului, care navalesc, intr-un joc de-a dreptul fascinant, peste o insula aflata pe fluviu.

In definitiv, statuia misionarului se afla in fata frumusetii, iar frumusetea, la randul sau, pare o entitate ce-i multumeste lui Livingstone pentru puterea cu care a fost dobandita in fata oamenilor de pretutindeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.