Statuia lui Mircea cel Bătrân, un monument emblematic pentru orașul Tulcea, reprezintă un simbol al curajului și rezistenței românești. Ridicată în cinstea victoriilor obținute de voievod împotriva turcilor și a reunirii Dobrogei cu Țara Românească, statuia a fost inaugurată între anii 1900-1902. Inițial amplasată în ceea ce era cunoscută până în 1947 drept Piața Mircea, acest monument a suferit vicisitudinile istoriei, fiind distrus și apoi reconstruit în forme diferite

statuia-lui-mircea-cel-batran-din-tulcea-judetul-tulcea-vazuta-din-departare.jpg

Pe un soclu de aproximativ 5 metri, realizat din blocuri de granit, se înalță statuia din bronz a domnitorului, o operă a sculptorului tulcean Ion Jalea. Dezvelită în 1973, statuia actuală îl prezintă pe Mircea cel Bătrân într-o postură ecvestră, dominantă, reafirmând astfel legăturile istorice și culturale ale Dobrogei cu restul României​.

statuia-lui-mircea-cel-batran-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

Statuia, împreună cu soclul său, este înconjurată de un spațiu verde, protejat de opt coloane legate între ele cu un lanț de fier, creând astfel un cadru solemn și respectuos. Pe placa de bronz din fața monumentului este gravată titulatura domnitorului, amintind de domeniile sale vaste și de măreția sa ca lider.

Citește și:  Statuia lui Mihai Eminescu din Constanța: un omagiu în bronz

inscriptie-de-pe-statuia-lui-mircea-cel-batran-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

De-a lungul timpului, monumentul a fost afectat de evenimente istorice, inclusiv de Primul Război Mondial, când a fost distrus de trupele de ocupație bulgare și dus în Bulgaria ca trofeu. Cu toate acestea, datorită eforturilor comunității locale și a respectului pentru istoria și patrimoniul național, statuia lui Mircea cel Bătrân a fost reconstruită și reînălțată, devenind un punct de reper pentru orașul Tulcea și un simbol al identității dobrogene.

statuia-lui-mircea-cel-batran-din-tulcea-judetul-tulcea-vazuta-de-jos.jpg
prim-plan-cu-statuia-lui-mircea-cel-batran-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg
piata-centrala-cu-statuia-lui-mircea-cel-batran-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.