Nenumarate lucruri s-au scris despre sutele de statui colosale de pe Insula Pastelui, o insula izolata din Oceanul Pacific, situata la 3 680 kilometri de coasta Republicii Chile, avand o suprafata de 166 de kilometri patrati. Totusi, ce se stie cu adevarat si care sunt enigmele care inca planeaza asupra acestui loc ?
In total sunt 900 de statui (cea mai inalta masurand 10 metri si avand o greutate de 75 de tone) si 300 de terase din piatra extrasa din vulcanul numit Rano Raraku, aflat la o distanta de aproximativ 25 de kilometri. Blocurile din bazalt au, in medie, patru metri inaltime si cantaresc intre 20-80 de tone. Se presupune ca au fost transportate, de catre un numar impresionant de lucratori, prin rostogolire, legate cu franghii.
Potrivit legendelor, primii locuitori ai insulei au venit din Insulele Marchize, din Polinezia, incepand cu anul 400 i.Hr., in frunte cu regele lor, Hotu Matua, sotia acestuia si slujitorii lor. Primele sapte statui au fost ridicate in cinstea lor si sunt indreptate spre Polinezia natala. Arheologii sunt totusi intrigati de un detaliu, acela ca figurile reprezentate de statui seamana, mai degraba, cu incasii, cu urechile mai mari si nasul subtire. Unii specialisti considera ca, pe Insula Pastelui, au venit, in aceeasi perioada a inceputurilor, si incasi, dar numai barbati, acestia pierzandu-si, in timp, limba, obiceiurile si caracteristicile genetice.
O alta enigma este legata de peisajul insulei. In 1722, cand a ajuns aici, pentru prima data, navigatorul olandez Jacob Roggeveen, care a dat si denumirea insulei, pentru ca a debarcat chiar in ziua de Paste, locul era complet lipsit de paduri, desi acestea existasera candva. Probabil ca, spun unii cercetatori, dupa ce au exploatat la maximum resursele insulei, utilizand lemnul pentru constructia corabiilor, locuitorii insulei au dat, practic, lovitura de gratie civilizatiei lor, distrugand aproape tot ceea ce era absolut necesar supravietuirii lor.
S-au mai pastrat, din vremea inceputurilor, si in jur de 21 de tablite (din sute distruse in diverse imprejurari), cu o scriitura numita rongo-rongo, pe care, insa, nici un program pe calculator nu a reusit sa o descifreze.
In prezent, pe Insula Pastelui traiesc in jur de 3000 de locuitori, iar arheologii si-au intensificat cercetarile, nu pentru a emite noi teorii legate de originea statuilor, pentru ca este destul de clar ca acestea nu au fost facute nici de extraterestri, nici de atlanti, ci de locuitorii insulei, ci pentru a clarifica semnificatia lor.