România este o ţară în care se regăsesc multe monumente ale naturii, iar stejarul secular de la Bornis este unul dintre ele. Se află în comuna Dragomireşti, judeţul Neamţ, într-o zonă protejată. Pentru a ajunge la el, doritorii trebuie să ştie că se află la cinci kilometri de şoseaua principală, mai exact lângă biserica ortodoxă.
Stejarul secular de la Borniș este dovada că în această zonă au existat astfel de arbori, asta dacă mai avea cineva nevoie de vreo probă. Specialiştii au estimat că vârsta sa se învârte în jurul a 200 de ani, deşi localnicii sunt fermi convinşi că există chiar de pe timpul lui Ştefan cel Mare, conform poveştilor spuse de strămoşii lor.
Pe oricine ai întreba, în special pe cei bătrâni, vei primi acelaşi răspuns: în 1870, copacul arăta la fel, aşa că nu încape îndoială că s-a “născut” în timpul domnitorului Moldovei.
Copacul, care are o înălţime de 25 de metri şi un diametru al coroanei de 15 metri, este înconjurat de tot felul de legende. Dacă nu le cunoşti înainte să vii aici, sătenii sunt gata să ţi le povestească, mai ales că se mândresc cu arborele, foarte mulţi turişti călcându-le pragul satului. Este singurul lucru care mai anima viaţa din sat, având în vedere că numărul locuitorilor se împuţinează pe an ce trece, tinerii alegând calea străinătăţii.
Cea mai cunoscută legendă care circulă despre stejarul secular de la Borniș este aceea conform căreia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial unul dintre săteni s-a apucat să taie una din ramurile copacului, încărcând apoi nu mai puţin de nouă care cu lemne, pe care ar fi vrut să le vândă sau să le folosească pentru uz personal.
Dar după ce a tăiat copacul, natura l-a pedepsit aspru şi s-a îmbolnăvit foarte grav. Între timp, ramura a crescut la loc, însă dacă te uiţi cu atenţie la partea dinspre deal, se observă că este mai rară.
Ministerul Afacerilor Externe din Olanda a fost atât de impresionat de acest monument al naturii, încât a amplasat la umbra stejarului secular de la Borniș o masă de lemn şi trei bănci din acelaşi material.
A fost pusă apoi şi o tablă metalică informativă, care îi anunţa pe turişti ca acest lucru a fost rezultatul unui proiect în care au fost implicate asociaţii din Piatra Neamţ, Alba Iulia şi comuna Dragomireşti.
Pe măsură ce te apropii de Stejarul secular, impresia de măreție devine tot mai palpabilă. Cu o circumferință de peste opt metri și o înălțime ce domină peisajul, acesta stă mărturie nu doar a vârstei sale, ci și a importanței ecologice și culturale. Sub ramurile sale, generații întregi de localnici și-au găsit adăpost și inspirație, iar copacul a devenit un punct de referință pentru întreaga comunitate. Cu o istorie ce se întinde pe sute de ani, stejarul a fost martor la numeroase evenimente istorice și a inspirat multe legende locale care îi accentuează misterul și frumusețea.