O echipa internationala de astrofizicieni, coordonata de profesorul Lauren Palladino, de la Universitatea Vanderbilt, din Statele Unite ale Americii, a descoperit, in 2013, un numar de 20 de stele hiper-rapide, la marginea Caii Lactee (unele la 6 milioane ani-lumina), care se deplaseaza atat de repede (cu aproximativ 1000 de kilometri/secunda), incat pot sa se elibereze de atractia gravitationala a galaxiei noastre. Se stia mai demult de existenta stelelor hiper-rapide, dar cele recent descoperite sunt diferite de precedentele, prin faptul ca originea lor nu este in centrul Caii Lactee (ca in cazul celorlalte). Or, acest fapt ridica o problema de ordin teoretic, referitoare la existenta lor. Teoria acceptata pentru stelele hiper-rapide, stiute inca din 2004, arata ca acestea se nasc in perechi (reprezinta un sistem binar, care graviteaza in jurul unui centru comun, in apropierea unei gauri negre, din centrul galactic). Cand una dintre cele doua stele hiper-rapide se apropie prea mult de gaura neagra (Sagitarius A, cum este numita gaura neagra din Calea Lactee), este absorbita, transferand energia sa cinetica stelei-pereche, care este impinsa catre marginile galaxiei. Un astfel de fenomen se produce, de regula, o data la 100 de mii de ani.

Mai ales una dintre stelele hiper-rapide, numita HD 271791, identificata cu ajutorul telescopului ESO (European Southern Observatory), pare a se indeparta de Calea Lactee cu 700 kilometri/secunda (adica, aproximativ, 2 milioane kilometri/ora), indreptandu-se spre adancimile spatiului inter-galactic. Se presupune ca s-ar fi nascut in Norul lui Magellan, o galaxie pitica, din apropierea Caii Lactee.

Ramane, asadar, ca astrofizicienii sa gaseasca explicatia pentru originea si evolutia acestor noi stele hiper-rapide. Daca se vor calcula, cu exactitate, viteza lor si distanta la care se afla, se va ajunge la informatii si mai clare despre momentul la care gaura neagra din centrul galaxiei noastre a devenit supermasiva si capabila sa ejecteze stele hiper-rapide.

1 COMENTARIU

  1. Cum poate sa se afle la 1milion de ani luminaca parte a Caii Lactee ,cand galaxia noastra are un diametru de numai 100000 ani lumina?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.