Lumina din Univers vine cu precadere mai ales de la stele si pitice maro, acestea fiind sfere fierbinti de gaz care au puterea de a genera energie prin intermediul unei fuziuni nucleare din interiorul nucleului. Stelele se formeaza prin condensarea aglomerarilor de praf din nebuloase cat si de gaz tot din interiorul acestora, care adesea apar in perechi sau in roiuri. Raportat la masa lor totala de la inceput, toate stelele au o anumita culoare, o temperatura specifica la suprafata, cat si stralucire sau durata de viata distincte.

Stele care au masa mai mare poarta denumirea de gigante sau de supergigante, ele sunt cele mai fierbinti cat si cele mai stralucitoare, insa viata lor este mai scurta, avand doar cateva milioane de ani. Stele care au masa mai mica, acestea fiind majoritare, au cea mai lunga durata de viata, ele pot trai miliarde de ani, sunt mici, rosii si palide, iar acestea poarta denumirea de pitice rosii. Stele si mai mici sunt cele numite pitice maro, ele fiind practic stele care au esuat. Ele nu au o masa ori o temperatura de suprafata suficiente de mari incat sa poata lumina ori sa sustina tipul de fuziune care trebuie sa  se produca in stele si astfel lumina pe care ele o emit este doar una palida, asa cum puteti observa si in fotografia ce insoteste articolul. Punctul mic este de fapt o stea pitica maro sau pur si simplu o pitica maro.

Un exemplu de stea supergigant este supergiganta Betelgeuse care datorita marimii sale imense arata asemeni unui disc, chiar daca este foarte indepartata. Ea se afla la o distanta de 425 de ani lumina. Un exemplu de stea dubla sau de stea binara avem in steaua Izar, ea fiind formata dintr-o stea principala de culoare galben – portocaliu, mai stralucitoare si o stea secundara de culoare albastruie. Si astfel un exemplu si de roi globular avem in roiurile de stele ce poarta denumirea de M3, acestea fiind alcatuite din obiecte cosmice foarte batrane, vechi, ce orbiteaza galaxiile. Astfel ca M3 are aproximativ jumatate de milion de stele. In imaginea care insoteste articolul puteti observa pitica rosie Gliese 229, cea mai mare si pitica maro Gliese 229b, punctul de mic, care orbiteaza in jurul celei dintai mentionate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.