Studierea fosilelor crocodililor preistorici a permis descoperirea multor informatii pretioase referitoare la evolutia acestor creaturi, de la prima aparitie pana in zilele noastre. Un astfel de animal este crocodilul preistoric Steneosaurus, care a trait in Jurasicul inferior, perioada care incepea acum 200-190 de milioane de ani.
Fosilele acestuia au fost descoperite de catre paleontologul Geoffroy Saint- Hillaire, in anul 1825. Conform descoperirilor realizate, acest crocodil a trait atat in regiuni din Europa de astazi, cat si din America de Sud si Maroc. Totodata, prefera mediul acvatic de viata si se hranea cu pesti.
Corpul crocodilului preistoric Steneosaurus avea o lungime de 4,8 metri si era blindat, astfel, atat pe spate, pe burta, cat si parti ale cozii erau acoperite cu placi osoase. Membrele posterioare aveau o lungime mai mare, sugerand ca nu petrecea foarte mult timp pe uscat, lucru sugerat si de faptul ca degetele erau acoperite de membrane interdigitale, indicand ca parasea mediul acvatic doar pentru a-si depune oaule.
Cu toate ca avea corpul lung, era destul de zvelt, iar craniul era usor si ingust. Coada lunga si puternica il ajuta sa se deplaseze cu usurinta in apa.
Botul crocodilului preistoric Steneosaurus era lung, iar maxilarele erau prevazute cu dinti subtiri si ascutiti. Numarul mare de dinti pe care ii detinea il ajuta sa prinda eficient pestii, deoarece reusea cu mare usurinta sa scoata pestii mici din apa. Narile erau situate in varful botului, asemeni crocodililor din zilele noastre. Hrana era macinata de pietre gastrice, numite gastroliti, acestea fiind pietre pe care acest animal le inghitea, fapt descoperit de pietrele descoperite in fosilele existente ale acestei specii.
Crocodilul preistoric Steneosaurus este unul dintre reprezentantii preistorici ai ordinului crocodililor, care arata aproape la fel ca exemplarele existente in zilele noastre, fiind o dovada a faptului ca acestia nu s-au schimbat foarte mult.