Home Cultură generală Personalități Ştiaţi că…? Câteva lucruri interesante despre Napoleon Bonaparte

Ştiaţi că…? Câteva lucruri interesante despre Napoleon Bonaparte

0
Napoleon, foto: 3.bp.blogspot.com

Napoleon a fost un mare lider francez, care a reuşit să se ridice din clasa de mijloc până la statutul de împărat al Franţei, câştigând nenumărate lupte după Revoluţia Franceză. Chiar dacă a fost privit ca un erou, a trăit suficient cât să se vadă devenind un personaj negativ în istoria Franţei.

  • Elevul eminent
Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte

În timpul perioadei de şcolarizare a fost tachinat în mod constant de colegii săi pentru că vorbea limba franceză cu un accent corsican foarte pronunţat şi pentru că niciodată nu a învăţat să scrie corect. Napoleon Bonaparte a fost foarte mândru de faptul că a absolvit Ecole Militaire, unde a primit pregătire pentru a deveni ofiţer de artilerie, iar acest lucru l-a făcut să fie primul corsican care a ajuns atât de departe. De asemenea, impresionant este şi faptul că a absolvit academia militară cu cinci ani mai devreme decât majoritatea, la vârsta de doar 16 ani. Iar la doar 24 de ani este promovat ca general brigadier.

  • De ce jumătate din lume călătoreşte pe partea dreaptă a drumului?

Înainte ca Napoleon să vină la putere, în toată Europa călăreţii călăreau pe partea stângă a drumului. Acest lucru le permitea să ţină mâna dreaptă pe sabie, ceea ce îi făcea capabili să atace direct în caz de pericol. Pentru că împăratul considera că acesta era un mod învechit de a lupta, a decis să schimbe sensul de a călători de pe partea stângă pe partea dreaptă a drumului, pentru a-şi surprinde inamicii. Acest mod de a călători s-a răspândit în toate ţările cucerite. Doar Marea Britanie, ce nu a fost niciodată cucerită, încă mai conduce pe partea stângă a drumului.

  • Napoleon şi automatul de la Schonbrunn

Cu toate că Napoleon era foarte bun la jocurile războiului fiind un strategist strălucit, nu era un bun jucător de şah. În timpul campaniei de la Wagram, acesta s-a oprit pentru puţin timp la Schonbrunn. Acolo a jucat o partidă de şah împotriva unui automat care l-a bătut foarte uşor, umilindu-l fără nici o greutate. Automatul era creat de inginerul austriac Von Kempelen. În 1834 s-a descoperit că în automatul respectiv juca un om de statură mică, care era ajutat de un sistem complicat de oglinzi. Napoleon a murit fără să ştie că nu a fost bătut de o maşinărie, ci de un om adevărat.

  • Secretul lui Napoleon

Marele Napoleon Bonaparte ar fi putut câştiga Bătălia de la Waterloo dacă ar fi atacat mai devreme în acea zi, dar acesta s-a văzut nevoit să întârzie atacul deoarece în acea dimineaţă suferea foarte tare din cauza hemoroizilor. Nu mulţi oameni ştiau aceasta despre el din moment ce în acele zile hemoroizii erau consideraţi ca fiind ceva dezgustător despre care nu se discuta deschis.

  • Marele rival al Împăratului

Nu mulţi au fost cei care au avut puterea şi cunoştinţele necesare să-l învingă pe marele împărat. În condiţiile în care era considerat un mare conducător militar, a existat doar un singur om care l-a învins de mai multe ori. Numele acestuia era Horatio Nelson. Nelson era un amiral britanic ce a reuşit să se impună împotriva lui Napolen în două bătălii, Bătălia de pe Nil şi în Bătălia de la strâmtoarea Trafalgar. Ambele au fost lupte între forţele navale.

  • Marele Napoleon şi rutina somnului

În timpul campaniilor militare nu obişnuia să doarmă mult. Se spune că dormea cel mult câteva minute. În mod obişnuit trăgea câte un pui de somn odată la câteva ore. A fost una dintre marile personalităţi care înţelegea beneficiile pe care le poate aduce un pui de somn. După cinci sau zece minute de somn se trezea plin de energie şi cu mintea limpede pentru luptă.

  • Micul Împărat

În pofida faptului că avea undeva la 170 de centimetri înălţime, există ideea împărtăşită de foarte multă lume, cum că ar fi avut o statură foarte mică (aceea era înălţimea medie a perioadei). La formarea acestei idei a contribuit şi faptul că Napoleon obişnuia să ţină în jurul său doar ofiţeri mult mai înalţi ca el.

  • Moartea lui Napoleon şi întrebările rămase

Chiar dacă credinţa generală este că Napoleon ar fi murit din cauza cancerului la stomac, există multe dubii în legătura cu aceasta. În casa în care fusese exilat, pe insula Sfânta Elena, pereţii erau vopsiţi cu arsenic. Din acest motiv se crede că ar fi inhalat în mod constant elementul chimic. Alţii cred că ar fi fost otrăvit cu calomel, un drog care în combinaţie cu migdalele poate devini fatal. Cu toate acestea câteva şuviţe de păr de-ale sale au fost supuse testării chimice şi astfel s-a descoperit un nivel foarte ridicat de arsenic. Altă teorie susţine ideea asasinării prin otrăvire şi atribuie crima unor persoane din anturajul lui Napoleon. Aceştia, de frică să nu fie scoşi din testamentul fostului împărat, ar fi decis să-l omoare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version