Exista numeroase articole despre sarbatoarea Pastelui, fie ca este vorba despre Invierea lui Hristos, traditii si obiceiuri, iepurasul de Paste sau diversele simboluri ale acestei sarbatori. In acest articol veti putea citi lucruri interesante si mai putin stiute de publicul general sub forma de “Stiati ca?”. Iata care sunt cele mai importante fapte si cifre despre sarbatoarea Pastelui:

  1. Stiati ca istoricii cred ca sarbatoarea Pastelui isi are originea in festivalul pagan numit Eastre, o sarbatoare saxona in cinstea primaverii si a fertilitatii? Sarbatoarea avea loc in luna aprilie si includea o serie de ritualuri si simboluri care apar si astazi in sarbatoarea crestina a Pastelui. Printre acestea se afla iepurasul de Paste si ouale, ambele fiind simboluri pagane ale fertilitatii.
  2. Stiati ca mii de pelerini crestini se aduna la Ierusalim in fiecare an pentru a sarbatori Saptamana Sfintelor Pasti? In Duminica Floriilor, pelerinii merg prin Orasul Sfant, fluturand ramuri de palmier si reconstituind pasii lui Iisus atunci cand acesta si-a facut intrarea triumfala in Ierusalim. Apoi, cinci zile mai tarziu, pelerinii merg in mod solemn de-a lungul Caii Sfintei Cruci, reconstituind purcederea lui Iisus Hristos catre locul unde a fost crucificat.
  3. Stiati ca Miercurea Cenusii isi trage numele din practica pictarii fruntilor cu cenusa ca semn de pocainta? Aceasta sarbatoare mobila, care poate cadea in orice zi cuprinsa intre 4 februarie si 10 martie, este prima zi din perioada Postului Mare. Cenusa este pastrata de la arderea ramurilor de palmier din anul precedent.
  4. Stiati ca in Rusia, ouale de Pasti sunt vopsite in Joia Mare? Metoda traditionala implica fierberea oualor intr-un amestec de coji de ceapa si bucati de matase. In Rusia, ouale de Pasti sunt considerate a fi magice – aduc prosperitate si apara impotriva spiritelor rele.
  5. Stiati ca in Grecia, copiii si adultii joaca un joc numit “tsougrisma” de Paste? Jucatorii incearca sa-si crape unul altuia ouale vopsite, iar ultima persoana care ramane cu un ou intreg este considerata norocoasa. Grecii isi vopsesc ouale rosii pentru a simboliza sangele si patimile lui Hristos.
Oua traditionale de Paste, Foto: dailyscienceblog.wordpress.com
Oua traditionale de Paste, Foto: dailyscienceblog.wordpress.com
  1. Stiati ca Pastele se sarbatoreste in prima duminica ce urmeaza dupa luna plina a echinoctiului de primavara? In bisericile occidentale, aceasta duminica poate cadea in orice saptamana cuprinsa intre 22 martie si 25 aprilie. In bisericile ortodoxe, Pastele cade un pic mai tarziu – intre inceputul lunii aprilie si sfarsitul lunii mai. Aceasta diferenta intre date se datoreaza calculelor privitoare la echinoctiul de primavara. In 2012, catolicii sarbatoresc Pastele pe data de 8 aprilie, iar ortodocsii pe data de 15 aprilie.
  2. Stiati ca forma de trompeta a Crinului Pastelui este considerata a fi un simbol al vestirii lui Iisus in momentul intrarii sale triumfale in Ierusalim? Invatatii spun deasemenea ca acesti crini ar fi crescut in Gradina Ghetsimani, unde Iuda l-a tradat pe Iisus.
  3. Stiati ca 95% din crinii utilizati de Paste in toata lumea sunt produsi de doar zece cultivatori care se afla de-a lungul frontierei California-Oregon? Cunoscuta sub numele de Capitala Crinilor de Paste a lumii, in aceasta zona se cultiva peste 15 milioane de bulbi de crin pe an pentru a satisface toate cererile in perioada Pastelui.
  4. Stiati ca Duminica Floriilor este cunoscuta si sub numele de Duminica Patimilor in multe biserici ortodoxe? Duminica Floriilor sarbatoreste intrarea triumfala a lui Iisus in Ierusalim, fiind comemorata in multe biserici de enoriasi care aduc flori si trec pe sub masa. Biserica Ortodoxa vede aceasta zi ca o ocazie solemna de reflectie, intrucat cinci zile mai tarziu a fost rastignit Iisus. Termenul “patimi” este folosit in limbajul crestin pentru a face referire la suferinta lui Iisus pe cruce.
  5. Stiati ca in multe biserici catolice, slujba din Vinerea Mare incepe la ora 3 fix? Se crede ca aceasta este ora la care Iisus a murit pe cruce. Vinerea Mare este o zi solemna rezervata rugaciunilor, pocaintei si, in unele biserici, postului pentru comemorarea mortii lui Iisus. Catolicii, ortodocsii si multi protestanti sarbatoresc Vinerea mare.
  6. Stiati ca americanii mananca cele mai multe bomboane de Paste (in afara de Halloween)? De Paste americanii consuma in jur de trei miliarde de bomboane. In perioada Pastelui vanzarile de bomboane ating aproximativ 2 miliarde de dolari – in contrast, de Valentine’s Day vanzarile de bomboane ating doar un miliard de dolari.
Vanatoare de oua de Paste, Foto: haddonmusings.com
Vanatoare de oua de Paste, Foto: haddonmusings.com
  1. Stiati ca dulciurile de Paste sunt o traditie relativ moderna? De exemplu, primele oua de ciocolata au fost realizate in Europa in anii 1800. In anii 1950, cofetarul Sam Born a fost cel care a creat dulciurile din bezea cunoscute sub numele de “Marshmallow Peeps”, care se gasesc in SUA.
  2. Stiati ca cele mai populare dulciuri care se ascund in ouale de Pasti sunt jeleurile? Americanii consuma peste 16 miliarde jeleuri de Paste – o cantitate suficienta pentru a inconjura circumferinta globului de trei ori!
  3. Stiati ca peste 1 miliard de oua de Pasti sunt folosite in America in vanatoarea de oua? Cele mai populare (sau cel putin cele mai televizate) vanatori de oua sunt cele organizate de Casa Alba. Presedintele Hayes a gazduit prima vanatoare de oua in anul 1878, lansand o traditie care a continuat pana in ziua de azi. Presedintele si Prima Doamna Obama au sponsorizat prima lor vanatoare de oua la Casa Alba pe 13 aprilie 2009. Pe 9 aprilie 2012, acestia vor gazdui cea de-a 134-a vanatoare de oua la Casa Alba.
  4. Stiati ca sunca este alimentul servit cel mai frecvent la masa de Paste in America? Aceasta traditie isi are radacinile in Europa de Nord, unde, in zilele inainte de inventarea frigiderului, porcii erau sacrificati toamna. Acestia erau apoi stocati timp de sapte luni si gata sa fie consumati de Paste. Cei care nu doresc sa consume carne de porc, pot opta pentru carnea de curcan sau miel la masa de Paste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.