Ouale sunt, fara indoiala, un aliment de baza, in bucataria fiecaruia. Potrivit unui raport din 2011, al Watt Executive Guide to World Poultry Trens, consumul de oua, la nivel mondial, a fost de 1 1195 miliarde, adica echivalentul a 173 de oua pe cap de locuitor, pe an.
Unii specialisti spun ca ouale nu ar trebui tinute in frigider, asa cum, de altfel, face toata lumea, deoarece coaja de ou nu este perfect ermetica. Aceasta contine cristale de carbonat de calciu, care fac ca pe suprafata cojii de ou sa existe nenumarati si minusculi pori, care permit trecerea gazelor si, implicit, a oricarui miros din frigider – mirosul de branza, de exemplu, de lamaie, de ceapa etc. de aceea este preferabil sa se tina ouale, pentru un interval de timp rezonabil, desigur, care sa nu permita alterarea, in afara frigiderului. Ne-am putea intreba, totusi, de ce toate frigiderele au suporturi speciale pentru oua, dar acest fapt este justificat de motive comerciale, nu de concluziile specialistilor in alimentatie, care recomanda ca fiecare consumator sa fie atent la data de valabilitate marcata pe ou, perioada in care nu necesita pastrarea la rece.
In schimb, se recomanda congelarea oualor batute, fie intregi, fie separat albusurile si galbenusurile, tinandu-se seama de perioada de valabilitate a acestora.
- In privinta prepararii oualor, se stie ca cei mai multi prefera ouale fierte. In acest sens, trebuie stiut ca exista regula lui 3 – 6 – 9 : adica 3 minute fiebere, pentru un ou moale, 6 minute, pentru unul potrivit, 9 minute pentru un ou tare, situatie in care, la marginea galbenusului apare un contur gri. Imediat dupa ce s-a scurs timpul de fierbere, oul se pune in apa rece.
- Ouale se pot fierbe si fara coaja, in acest caz, in apa fiarta, adaugandu-se putin otet. Timpul de preparare este de 2-3 minute.
- Ouale prajite necesita doar 2 -3 minute de preparare, un timp mai indelungat schimband gustul si proprietatile nutritive ale acestui aliment.