Cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra a admirat sau cel putin a auzit vorbindu-se despre frumusetea sticlei de Murano. Sticla de Murano reprezinta cel mai de seama produs realizat pe insula care ofera si numele acestuia – Murano, insula ce se afla in nordul Italiei si apartine Lagunei Venetiene, avand o istorie cat se poate de interesanta si un rol deosebit de important pentru arta si cultura italiana.
Producerea frumoasei sticle de Murano dateaza inca de la inceputul secolului al VII-lea, perioada in care comertul cu sticla de Murano a reprezentat o parte importanta a economiei. Abia la inceputul secolului al X-lea, insula a devenit cunoscuta drept centrul de creare al sticlei, iar mestesugarii au fost considerati cei mai iscusiti. Desi de-a lungul timpului tehnicile realizarii sticlei de Murano s-au raspandit in intreaga lume, sticla realizata doar pe insula care poarta acest nume este considerata ca fiind autentica.
Sticla de Murano – scurta istorie
Dupa cum am mentionat si anterior, se considera ca sticla a inceput sa fie fabricata in Murano inca de la inceputul secolului al VII-lea (in unele documente este mentionat secolul al IX-lea), sub influenta culturii asiatice si musulmane avand in vedere ca portul din Venetia era unul dintre cele mai importante. Insula a devenit cunoscuta in intreaga lume drept creatoare a sticlei de Murano abia in anul 1291 in momentul in care reprezentantii Republicii Venetiene, din cauza situatiei politice si de teama ca atelierele sa nu fie incendiate, au ordonat sticlarilor din Venetia sa isi mute altelierele pe insula, fapt pentru care si in prezent sticla de Murano inca este confundata cu sticla venetiana.
In acest fel, mesterii sticlari au devenit in scurt timp cei mai importanti locuitori ai insulei Murano fapt pentru care, pana in secolul al XIV-lea, acestia au devenit o parte importana a societatii, am putea spune chiar o clasa sociala aparte, deoarece le era permis sa fie inarmati cu sabii, primeau imunitatea din partea statului si s-au inrudit cu mari familii din inalta societate deoarece isi puteau casatori fiicele cu flacaii familiilor importante. Cu toate acestea, mesterii nu aveau permisiunea de a parasi Republica tocmai pentru ca tehnicile si adevarata arta a realizarii sticlei de Murano atat de apreciata in intreaga lume sa nu fie imprumutate si de catre alte state. Cu toate acestea, au existat si mesteri sticlari care au reusit sa paraseasca Republica pentru a-si infiinta ateliere in orasele invecinate, sau chiar in tari mai indepartate. Mesterii sticlari ai insulei Murano erau inscrisi intr-o asa-numita Carte de aur a insulei.
Pana in secolul al XVI-lea 3000 dintre cei 7000 de locuitori ai insulei Murano erau considerati adevarati mesteri sticlari. Spre deosebire de alte centre ale sticlei din lumea intreaga, sticla realizata in Murano se distinge prin calitate, rafinament, culoare, tehnicile fiind folosite si in prezent de catre mesterii din Murano pentru a realiza adevarate decoratiuni si bijuterii din frumoasa sticla.
In prezent, insula gazduieste numeroase fabrici si doar cateva ateliere individuale, avand in vedere ca popularitatea sticlei de Murano a crescut atat de mult.
Arta realizarii sticlei de Murano
Realizarea sticlei de Murano reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului, fiind necesar un proces cat se poate de complex. Dupa um am mentionat si anterior, tehnicile erau secrete, multe dintre acestea fiind si in prezent. Pentru fabricarea sticlei de Murano se utiliza nisip curartos in combinatie cu diverse saruri, nisipul cuartos fiind supus unor temperaturi foarte mari pentru a deveni lichid. In momentul in care lichidul incepe sa treaca in starea solida, mesterul poate modela sticla dupa bunul plac.
Chiar daca multe tehnici sunt comune, exista si situatii in care artistii aveau tehnici proprii pentru modelarea si colorarea sticlei.
In prezent, sticla de Murano este apreciata in intreaga lume, fiind intalnita in domeniul decoratiunilor interioare, dar si pentru a se realiza bijuterii si accesorii. Bijuteriile realizate din sticla de Murano sunt considerate cu adevarat nobile. Persoanele care vor sa afle mai multe lucruri despre istoria sticlei de Murano pot vizita fabricile si atelierele din Venetia, ateliere in care traditia s-a pastrat si a fost mostenita de la o generatie la alta.