În ultimii ani, s-a concluzionat că dependența de jocuri de noroc și pariuri este o afecțiune la fel de reală şi de severă ca și dependența de droguri sau alcool. Mai mult, studii recente au dus la o redefinire a conceptului de dependență.

Acest concept nu se referă doar la dependența de o substanță chimică, ci la nevoia constantă și căutarea repetată a unei anumite experiențe ce oferă recompense de moment, indiferent de urmările acesteia. Această experiență se poate referi, așadar, la o substanță precum drogul sau la o activitate precum pariatul pe sume mari. Schimbările neurologice ce au loc odată cu dezvoltarea dependenței sunt date de însăși experiența trăită.

jocuri de noroc1

A recunoaște și a atrage atenția asupra realității și seriozității dependenței de jocuri de noroc este vital. Nu cu mulți ani în urmă, un om care juca constant, își distrugea viața, își părăsea familia, obținea sume de bani prin căi ilicite era considerat slab, iresponsabil, imoral, infractor. Nu bolnav. Cel mult, un psihiatru ar fi diagnosticat o tulburare comportamentală ce se caracterizează prin impulsul de necontrolat de a juca.

Așa a și fost diagnosticată dependența de jocuri de noroc multă vreme – ca fiind o tulburare de comportament caracterizată prin impulsul necontrolat. De abia în 2013 a fost recunoscută ca fiind o dependență reală.

Un pas înainte – astăzi, persoana are șanse de a obține un tratament adecvat condiției sale. De fapt, s-a demonstrat că tratamentele clasice pentru dependența de droguri (medicație și terapie cognitiv comportamentală) funcționează extrem de bine și în cazul jocurilor de noroc.

Din păcate, studii arată că majoritatea dependenților de jocuri de noroc nu caută ajutor și nu apelează la vreun specialist. De aceea este cu atât mai importantă informarea și conștientizarea acestei probleme. Astăzi, oricine are acces la jocuri de noroc, nici măcar nu este nevoie să iasă din casă. Poate fi la început o activitate amuzantă, dar cu cât joci, cu atât poate deveni, fără ca tu să realizezi, o nevoie distructivă.

Cum funcționează dependența?

Probabil că toți cunoaștem un caz: persoana joacă din ce în ce mai des, începe să joace pe sume din ce în ce mai mari, începe să se împrumute, devine obsedată de activitate, are nevoie de mai mult, până când viața sa este mai mult sau mai puțin distrusă. Este drumul alunecos pe care îl traversează și dependenții de alcool și de alte substanțe.

Studiile în neurologie sau psihologie arată că mecanismul este extrem de similar în cazul oricărei dependențe. În mare, pe măsură ce dependența se dezvoltă, apar schimbări în creier. Când efectuăm anumite activități, sistemul de recompense al creierului eliberează dopamină, ceea ce oferă o stare de bine, încurajând astfel repetarea acelor activități. Din păcate, nu este vorba doar despre activități benefice pentru persoană.

Drogurile duc la o eliberare crescută de dopamină, care oferă satisfacție, ducând la repetarea consumului. Însă într-un final creierul se adaptează și devine mai puțin responsiv, mai puţin sensibil, conducând la toleranța la substanță. De aceea apare nevoia de a consuma din ce în ce mai mult. Regiunea creierului care analizează riscurile și limitează impulsurile este în același timp slăbită.

jocuri de noroc11

Aceleași procese se întâmplă și în cazurile jucătorilor de jocuri de noroc și pariuri. Aceștia vor resimți nevoia de a își asuma riscuri din ce în ce mai mari, în căutarea acelei senzații de satisfacție. De asemenea, studii arată că, la fel ca în cazul dependenței de drog, există sindromul sevrajului, odată încetată activitatea. Mai mult, ca și în cazul dependenței clasice, riscul este mult crescut dacă persoana are în familie părinți dependenți!

Nu ignora posibilitatea apariției dependenței dacă observi semne îngrijorătoare la o persoană apropiată!

Câteva simptome ale dependenței de jocuri de noroc și pariuri:

  • Preocupare – persoana se gândește adesea la jocuri de noroc, fie analizând experiențele trecute, fie planificându-le pe cele viitoare;
  • Nevoia crescută – persoana joacă din ce în ce mai des sau pe sume din ce în ce mai mari;
  • Control scăzut spre inexistent – persoana încearcă să joace mai rar sau să înceteze, însă nu reușește;
  • Sevraj – persoana devine irascibilă sau agitată în lipsa activității;
  • Evadare – persoana nu poate scăpa de anumite stări negative decât jucând;
  • Ineficiența – activitățile obișnuite de zi cu zi au de suferit în urma timpului şi banilor investite în jocurile de noroc;
  • Minciuna – persoana minte apropiații în legătură cu activitățile sale legate de jocurile de noroc;
  • Acte ilicite – persoana înfăptuiește acte imorale și/sau ilegale pentru a obține bani de jucat;
  • Relații afectate – persoana pune în risc sau distruge o relație importantă (în familie, la locul de muncă);
  • Dependența de alții – persoana ajunge dependentă de ajutorul altora pentru a obține bani să rezolve o situație gravă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.