Stonehenge este un monument ce a iscat numeroase intrebari asupra scopului si modului in care a fost ridicat. Oamenii de stiinta de la proiectul Stonehenge Riverside au descoperit un motiv care ar fi dus la constructia megaliticului monument. Se pare ca au mai deslusit un mister, ei spunand ca cel mai probabil monumentul a fost construit drept un act de unificare a popoarelor ce traiau in Epoca de Piatra pe teritoriul pe care se afla in zilele noastre Marea Britanie.

Stonehenge1

Se pare ca exista motive politice in spatele construirii monumentului Stonehenge, oamenii de stiinta de la Riverside Project spunand ca cercul britanic ar fi fost construit dupa un conflict indelungat care ar fi mistuit vestul si estul Britaniei de atunci. S-a deslusit si insemnatatea pietrelor diferite folosite in constructie, considerandu-se ca acestea reprezinta o metafora a comunitatilor diferite din Anglia si Tara Galilor, de acolo de unde au fost si aduse aceste pietre gigantice.

Astfel, Stonehenge este un act al unificarii oamenilor care au trebuit practic sa se uneasca pentru a putea ridica faimoasele pietre „in crestetul capului”, asa cum se afla ele acum.

Monumentul faimos este cercetat de membrii Riverside Project de mai bine de 10 ani si, in tot acest timp, ei au descoperit ca aceasta constructie a fost ridicata cu 500 de ani inainte de data la care se credea ca aceasta ar fi fost ridicata. O echipa de specialisti din mai multe orase britanice a  reusit sa descopere ca in perioada in care a fost construit monumentul Stonehenge, lumea isi revenea dupa o revolta si acest monument ar fi semnul unei culturi noi care incepea se influenteze insula.

Citește și:  Stonehenge – un monument preistoric cu origini misterioase

Se pare ca cercul urias a necesitat un efort considerabil din partea oamenilor, concluzionandu-se ca cel putin cateva mii de oameni au lucrat si au carat pietrele pe distante extrem de mari, unele fiind aduse chiar din Tara Galilor. Unele din ele au fost modelate, iar constructia in sine a fost un act de unificare a eforturilor si culturilor de pe insula britanica.

Cercetatorii mai spun si ca Stonehenge a fost construit intr-un loc care ar avea deja o insemnatate speciala pentru preistoricii britanici. Ei au mai descoperit si ca cercul se afla in zona in care se formeaza un ax intre rasaritul soarelui din timpul solstitiului de vara si rasaritul soarelui din timpul solstitiului de iarna. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca exista posibilitatea ca preistoricii sa fi considerat acest loc centrul lumii.

Mister sau nu, Stonehenge ramane un monument magnific, o minune a lumii care ramane la fel de interesanta de fiecare data cand este privita. Este invaluita in mister si cercetata de sute de oameni de stiinta care incearca sa ii afle secretele, utilitatea si scopul in viata britanicilor. Indiferent daca raspunsul la aceste intrebari va fi aflat sau nu, Stonehenge ramane un superb obiectiv turistic si o imagine iconica pentru Marea Britanie moderna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.