Struthiosaurusul (Struthiosaurus austriacus) este un dinozaur erbivor de mici dimensiuni, cunoscut pentru armura sa naturală, adaptată pentru protecție împotriva prădătorilor.
Struthiosaurusul (Struthiosaurus austriacus) este un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior. Ramasitele, fosilele acestui animal preistoric au fost descoperite in anul 1871 de catre paleontologul Emanuel Brunzel, in Austria, dar si de alti cercetatori in Ungaria, Franta si in tara noastra.
Dimensiunile și adaptările Struthiosaurusului
Aceasta specie este considerata una dintre cele mai mici din marea familie Nodosauridae, pentru ca s-a estimat ca lungimea unui exemplar adult era doar de 2 m, iar greutatea de 100 kg. S-a ajuns la concluzia ca evolutia acestui animal s-a produs pe insule, pentru ca multe animale mari isi reduc dimensiunile datorita faptului ca sunt fortate sa traiasca in spatii restranse, astfel ele adapatandu-se la oferta redusa de hrana si spatiu.
Habitatul insular și evoluția dimensiunilor reduse
Se banuieste ca in Cretacicul superior, cu 80 de milioane de ani in urma, aproape tot continentul european era acoperit de mari nu foarte adanci si astfel singurele petece de uscat erau insulele, iar acesti dinozauri posibil sa fi ramas izolati pe astfel de insule si sa fi evoluat ca animale de talie mica. Indiferent daca acest lucru s-a petrecut asa sau nu, cert este ca animalele si-au pastrat o particularitate ce ii diferentiaza de alte specii si anume armura ce le acopera spatele.
Scheletele descoperite au aratat ca orice Struthiosaurus, oricat de mic ar fi el era protejat de placile de pe spate impotriva atacurilor pradatorilor. In jurul gatului prezenta un fel de colier cu spini verticali, pe spate avea placi cu butoni ososi, pe partile laterale placile erau prevazute cu spini ascutiti si curbati in jos, iar la coada placile erau de asemenea acoperite cu tepi mai mici, dar foarte tari si ascutiti. Fiind animale erbivore, hrana lor era alcatuita din diferite specii de plante care cresteau la nivelul solului.
Alte specii asemanatoare sunt: Struthiosaurus languedocensis ale carui ramasite fosile au fost descoperite in anul 1871 de catre paleontologii Garcia si Pereda-Suberbiola, dar si Struthiosaurus transsylvanicus care a fost descoperit in anul 1915 de paleontologul Franz von Nopcsa, in Transilvania.
Struthiosaurusul face parte din ordinul Ornitischia si familia Nodosauridae.
Hrana și stilul de viață al Struthiosaurusului
Fiind un dinozaur erbivor, Struthiosaurusul se hrănea cu plante scunde și vegetație densă care creștea la nivelul solului. Această dietă adaptată pentru mediul insular includea probabil ferigi și alte plante de talie mică, specific epocii Cretacicului superior. Structura dentiției sale indică un regim alimentar bazat pe frunze și ramuri tinere, pe care le mesteca înainte de a le înghiți.
În plus, Struthiosaurusul putea trăi în grupuri mici, o strategie comună pentru apărare colectivă, iar membrii turmei își foloseau armura pentru a crea o barieră naturală împotriva atacatorilor. Acest stil de viață era avantajos în mediul insular, unde resursele de hrană și adăposturile naturale erau limitate.