Stufărişurile de la Şic reprezintă o rezervaţie naturală din judeţul Cluj, aflată în bazinul Fizieșului. Rezervaţia se află pe raza comunei Sic şi se întinde pe o suprafaţă de şapte hectare, fiind protejată nu numai pentru stufăriş, dar şi pentru păsările care vieţuiesc aici.
Bazinul Fizeșului s-a format din dealurile din nord-vestul Podişului Transilvaniei, situate pe depozite de sare. Dealurile au fost, de-a lungul timpului, dăltuite de apele din bazinul râului Fizieș şi asta a dus la apariţia unei regiuni deosebit de frumoase. Această regiune este plină de zone umede, de lacuri şi de iazuri, peisajul feeric fiind completat de vegetaţia stepică şi xerofilă, prezentă în zonele înalte.
Stufărişurile de la Sic sunt supranumite şi “Delta Clujului”, iar cei care ajung aici înţeleg imediat de ce se face această asemănare. Mulţi dintre vizitatori au impresia că acest loc nu aparţine României, însă, din fericire, avem şi astfel de locuri, de o frumuseţe deosebită.
Unul dintre punctele de atracţie ale acestei rezervaţii este reprezentat de podeţul de lemn care străbate aproape un hectar din stufărişuri. Mai mult, la intrare şi la ieşire au fost ridicate două foişoare, din stuf, iar la jumătatea drumului există un turn din lemn, de unde se pot observa cele peste 100 de specii de păsări, printre care eretele de stuf, cocordei, lăcari, stârcul cenuşiu şi multe tipuri de rațe.
Turiştii care ajung la Stufărişurile de la Sic nu trebuie să rateze nici Lacul Ştiucilor, considerat o mică Deltă. Se află în satul Sacalaia al comunei Sic şi este cel mai adânc lac natural cu apă dulce din România (10-12 metri). Se întinde pe 26 de hectare şi este înconjurat de stuf, fapt ce îi dă un farmec aparte.
Lacul este aşezat pe un bloc de sare, însă apa este dulce datorită colmatării, fenomen ce împiedică apa să intre în contact cu sarea. Denumirea lacului este datorată faptului că este plin de ştiuci, acesta fiind motivul pentru care pescarii vin în număr mare şi încearcă să prindă acest râvnit trofeu.
Lacul Ştiucilor este special şi pentru că este singurul lac din Câmpia Transilvaniei pe care se dezvoltă formaţiuni de stuf plutitor, numite plauri, la fel ca în Delta Dunării. De asemenea, vegetaţia de aici ascunde o faună ornitologică foarte importantă, lişiţele şi rațele fiind cele care ies cel mai mult în evidenţă.
Mai mult, lacul este învăluit şi de câteva mistere şi legende, oamenii spunând că ascunde creaturi ca monstrul din Loch Ness – desigur, nu există dovezi care să susţină aceste ipoteze, însă aceste lucruri fac Lacul Ştiucilor şi Stufărişurile de la Sic şi mai fermecătoare.
În cadrul rezervației, vizitatorii pot observa o varietate de plante acvatice și terestre, precum și un număr impresionant de păsări care populează stufărișul. Această zonă servește ca un important punct de oprire în migrația aviară, oferind adăpost și hrană pentru multe specii în tranzit. De asemenea, stufărișurile joacă un rol esențial în reglarea microclimatului local și în purificarea apei, demonstrând valoarea ecologică și ambientală a acestei zone protejate.