Home Animale Sturzul cântător (Turdus philomelos): oaspetele armonios al verilor noastre

Sturzul cântător (Turdus philomelos): oaspetele armonios al verilor noastre

0

Sturzul cântător (Turdus philomelos), o prezență melodică în peisajul estival românesc, își marchează teritoriul prin cântece complexe și variate. Originar din Europa Centrală, această pasăre seduce prin vocalizele sale armonioase și își extinde prezența până în regiuni îndepărtate ale globului. În următoarele secțiuni, vom explora caracteristicile sale distinctive, comportamentul de reproducere și provocările cu care se confruntă în mediul natural.

Habitatul și preferințele de cuibărit

Sturzul cantator (Turdus philomelos) este originar din Europa Centrala. Acum populeaza intreaga Europa, mai putin Peninsula Iberica. Apare si in Australia, Noua Zeelanda, Norvegia, Siberia, Africa de Nord. La noi in tara este un oaspete de vara, se intalneste in aceleasi locuri ca si mierla. Cantecul sau este remarcabil, contine sunete variate, armonioase, rasunatoare.

Face parte din ordinul Passeriformes si familia Turdidae.

Caracteristici fizice și identificare

Are lungimea corpului de 20-22 cm, coada scurta, deschiderea aripilor de 80 cm, iar greutatea variaza intre 60-70 g. Culoarea penajului apare uniform distribuita, pe partea dorsala este cenusie cu pete cafenii si galbui, iar pe partea ventrala este alb-galbuie cu pete cafenii. Irisul este maro, iar in jurul ochiului are un inel de culoare crem. Pasarile adulte au picioarele maronii sau galben-maronii, la tineri culoarea este rozie.

sturzul cantator

Dietă și strategii de hrănire

Au obiceiul sa se miste repede si sa se opreasca brusc. Hrana sa consta din insecte, rame, fructe de padure. De asemenea, melcii sunt o importanta sursa de hrana pentru ei, mai ales in perioada de seceta, sau cand este dificil de cautat altceva.

Reproducerea: cuiburi și îngrijirea puilor

Prefera padurile de molid si brad argintiu. Isi fac cuiburi pe ramurile copacilor, din crengute, pamant, fire de iarba uscata si frunze. In perioada aprilie-iulie femela depune patru sau cinci oua albastrui cu puncte negre, pe care le cloceste 10-17 zile. Puii sunt hraniti de parinti cu viermi, larve de insecte si melci.

Deseori sturzii cantatori sunt atacati de pisici, iar ouale sunt mancate de cotofene, bufnite si chiar de veverite. In medie durata de viata este de trei ani. Aceste pasari migreaza in grupuri relativ mici.

Interacțiuni ecologice și rolul în biodiversitate

Sturzul cântător nu este doar un maestru al cântecului, ci și un component vital al ecosistemului său. Prin dieta sa variată, ajută la controlul populațiilor de insecte, iar cuiburile sale pot fi folosite secundar de alte specii de păsări mici.

În plus, semințele nedigerate răspândite prin excremente contribuie la regenerarea vegetației forestiere. Această secțiune ar putea fi plasată după discuțiile despre dietă și înainte de secțiunea privind conservarea, pentru a sublinia importanța sturzului cântător în menținerea echilibrului natural.

Video – Sturzul cantator:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version