Stuttgart este capitala landului german Baden-Wurttemberg. Cu peste 590.000 de locuitori, este cel mai mare oraș al landului. Este al șaselea oraș din Germania ca dimensiune, iar „Regiunea Stuttgart” este a patra regiune a țării. Orașul te impresionează din momentul în care cobori din avion, la aeroport, când o construcție maiestuoasă din beton și sticlă te întâmpină. Munții din jur sunt munții mamă ai Dunării noastre, Pădurea Neagră, un ecosistem bine conservat care se vede bine și din avion.
Orașul este unul tânăr important, din punct de vedere economic, cultural și istoric, construit pe o temelie veche a unui oraș fondat de romani, care au pus bazele unui fort ce a devenit apoi așezare pentru primii regi merovingieni. Aproximativ 150.000 de firme și de companii își au sediul în regiunea Stuttgart. Zona este renumită pentru industria sa tehnologizată. Printre cele mai mari companii care au sediul sau o filială, măcar, aici, se numără Daimler, Bosch, IBM, Stihl, Hewlett-Packard, Porsche.
Stuttgart un oras tanar
Orașul este locul unde au fost inventate atât motocicleta, cât și automobilul modern cu patru roți, ambele de către Daimler Gotlieb și Wilhelm Maybach, fiind deci punctul de plecare pentru industria auto mondială. Tot aici a fost construit prototipul mașinii Volkswagen Beetle, după proiectele lui Ferdinand Porsche. Investițiile de 4,3 miliarde € în Regiunea Stuttgart pentru cercetare și dezvoltare, adică mai mult de 11% din totalul cheltuit în toată țara ne arată cât de mult se creează aici tehnologie, pentru că în Stuttgart este cea mai mare aglomerație de organizații academice, științifice și de cercetare din toată Germania.
Stuttgart-ul deține recordul între toate regiunile din toată Europa în ceea ce privește procentul de angajați în industria de înaltă tehnologie, cu 25%. Tot aici, se găsește și a doua bursă ca mărime din Germania (prima fiind cea din Frankfurt), de asemenea și sediile unor importante companii financiare mondiale.
Schlossplatz este artera care leagă zona comercială pentru cumpărături de lux de un parc superb pe malul râului Neckar, cele două castele centrale și muzeul orașului cât și ariile rezidențiale Königstraße, fiind cea mai lungă stradă pentru pietoni din Germania.
În Stuttgart ai ce vizita începând cu turnul de televiziune cu alura sa îndrăzneață, castelul nou reconstruit în 1807, cu interior modern, care acum găzduiește birouri guvernamentale, castelul Ludwigsburg cu grădinile imense în stil baroc, muzeul Mercedes-Benz, cel mai vizitat obiectiv din oraș, muzeul Porsche, o biserică protestantă din secolul 12 cu arhitectura romanescă/gotică, castelul vechi datând din secolul 15, Teatrul Național, un alt palat al Regelui Wilhelm împreună cu clădirile sale, numit Konisbau, construit în stil clasic și folosit acum ca și centru comercial.
Clădirea Friedrich, transformată în bibliotecă art-nouveau, castelul Solitude în stil rococo/baroc, castelul Hohenheim și Rosenstein care găzduiesc Muzeul de Istorie Naturală, Mausoleumul Wurttemberg ce adăpostește mormintele Caterinei de Rusia și ale lui William I, un turn de observație în stil roman, construit de arhitectul Frederic Keppler în 1891, un Muzeu de Artă aflat într-o clădire de sticlă în formă de cub, parte discordantă în arhitectura străzii vechi care îl găzduiește, Muzeul și Casa Memorială a filozofului Georg Wilhelm Friedrich Hegel, un Muzeu Etnologic, Muzeul Tramvaielor care prezintă istoria transportului pe șine din Stuttgart din 1868, Muzeul Holocaustului, singurul concept de grădină botanică și grădina zoologică puse împreună, numită ,,Wilhelma” din Europa.
Turnul de televiziune din Stuttgart, primul turn de acest gen din beton, construit în 20 de luni, a fost inaugurat în 5 februarie 1956, cu 216 m înălțime, este un model pentru construcțiile de asemenea anvergură din lume. Profesorului dr. ing. Fritz Leonhard din Stuttgart i s-a propus să amplaseze antenele radio și TV ale televiziunii locale pe o grilă metalică susținută de cabluri la 200 m înălțime.
El a propus construirea unui ac de beton care să străpungă cerul îndrăzneț, în mijlocul pădurilor din Dagerloch, prevăzut cu o platformă de vizitare și un restaurant. De aici, se vede orașul de la înălțime, pădurile muntelui Pădurea Neagră, valea râului Neckar cu podgoriile vestite din zonă, chiar Munții Alpi de la granița cu Elveția. Platforma se deschide de la ora 9 dimineața, rămânând până la ora 23 accesibilă vizitatorilor. Uneori, se organizează spectacole de teatru sau alte evenimente gastronomice pe platforma turnului.
Muzeul Porsche, un muzeu aflat într-o clădire cu arhitectura futuristă, de fapt ca tot Stuttgart-ul modern, unde sunt expuși cei 80 de ani ai mărcii renumite de automobile de lux. Amplasat spre nordul orașului la 15 minute de mers, răsare lângă fostul centru de inginerie cu același nume, muzeu finalizat în 2007 prin investiția de 50 de milione de euro pentru o arhitectură fascinantă.
După pereții de sticlă și beton 80 de ani de istorie sunt dezvăluiți publicului, pornind de la primele motoare din 1896, inventate de inginerul Ferdinand Porsche și până în zilele noastre. Mașinile de raliu și de lux produse de fabrica Porsche sunt recunoscute în lume și nu au nevoie de reclamă.
Muzeul Mercedes Benz, un alt punct de reper pe harta Stuttgart-ului, o altă clădire modernă, învelită în sticlă, rotundă ca și mașina a cărei muzeu este. Ar trebui să alocați 3-4 ore vizitei, acest lucru însemnând un tur fugitiv prin muzeu.
Vizitatorii spectaculosului Muzeu Mercedes-Benz au putut admira rezultatele acestei pasiuni începând cu luna mai 2006. Bazele unei arhive a istoriei auto au fost puse cu mult timp în urmă, în anul 1899, atunci când Gottlieb Daimler și-a prezentat primele proiecte de construire a unui autovehicul modern la expoziția de la Berlin. Muzeul se află lângă stadionul echipei de fotbal VFB Stuttgart.
Palatul Ludwigsburg
Ducele Ludwigsburg a ales un loc, în 1704, pentru un castel de vânătoare, dar la final în 1733 s-au definitivat 18 clădiri cu 452 camere într-un parc de 32 de hectare, spre nordul orașului actual Stuttgart, care cuprindea în final și un palat pentru vânătoare, Palatul Favorit cât și un alt palat mic, Monrepos, pe malul unui lac.
Acest palat are încorporat 2 biserici, un teatru, o imensă curte interioară și bineînțeles niște grădini speciale, deschise din mijlocul lui martie până la începutul lui octombrie. Aceste grădini minunate din jurul castelului, numite Versaiul Șvăbesc au devenit celebre prin stilul baroc francez, atât fântânile cât și volierele, locul de joacă acvatic, grădina de basm, sera, locul uriaș, special amenajat pentru berze, un mini-castel cocoțat pe o stâncă, dotat cu scări ce coboară în spirală, castel care pe timpuri avea şi o cascadă, pentru ca peisajul romantic să fie complet.
Muzeele găzduite în palat sunt deosebite ca subiect abordat și se plătesc separat de intrarea palatului și a grădinilor. Acestea sunt o galerie barocă cu picturi italiene și franceze, o colecție de porțelanuri vechi și ceramică contemporană și un muzeul al modei și al îmbrăcămintei regilor și reginelor vremii, până în ziua de azi. Taxa per muzeu este de 5 euro, grădina, 7.5 euro, castelul, 7 euro, asa cum ne informează site-ul oficial, dacă datele nu s-au schimbat, oricum taxele pentru muzee sunt destul de piperate în Germania.
Dacă aveți de mers în oraș fără mașină, puteți utiliza transportul în comun, există o rețea foarte bine dezvoltată de autobuze, S-bahn și U-bahn. U-bahn-ul este un fel de ceva de două feluri, nici metrou, nici tramvai, dar merge punctual și este extrem de curat, organizat nemțește, biletele pe o zi întreagă sunt ieftine, mai ieftine decât parcarea mașinii personale în oraș cu 3 euro/oră.
În Stuttgart, se pot petrece multe zile pline și există multe posibilități de împrospătare a nivelului cultural al vizitatorului. Un împătimit al istoriei are cu ce își clăti privirea, un îndrăgostit de tehnologie și știință poate să urmărescă ultimele noutăți din domeniu, un adept al plimbărilor poate să petreacă ore întregi în pădurile și parcurile din zonă, orașul are de toate și îndeplinește gusturile tuturor, îmbinând vechiul cu noul și împletind istoria bogată cu prezentul și mai bogat spre un viitor plin de realizări în domeniul tehnicii și al luxului automobilistic. Nu urmează decât să vă luați un bilet și să stabiliți ca destinație finală Stuttgart.