Super Luna roz din noaptea de 26 spre 27 aprilie 2021 este cel mai spectaculos fenomen astral al primului trimestru din acest an şi una dintre cele mai frumoase imagini ale astrului selenar pe care o putem admira pe bolta cerească. Super Luna roz va putea fi văzută, dacă este senin, de-a lungul întregii nopţi de marţi, 26 aprilie, faza maximă atingându-se a doua zi, la ora 6:31, dimineaţa, când singurul satelit natural al Pământului va fi cu 30% mai strălucitor decât de obicei şi cu 14% mai mare decât în mod obişnuit.

Ce este Super Luna roz?

Super Luna roz
Super Luna roz

Super Luna roz se numeşte aşa nu atât pentru culoarea pe care o va avea, ci pentru că, de-a lungul timpului, oamenii au asociat Luna plină din această perioadă cu florile de cireş sau cu alte flori specifice primăverii. În realitate, la momentul în care va începe să urce pe cer, Luna va avea o culoare portocalie, foarte luminoasă, treptat va dobândi o nuanţă de galben pal, apoi va fi din ce în ce mai albă şi mai strălucitoare.

O Super Lună, în astronomie, este un fenomen care se produce, potrivit definiţiei NASA, atunci când Luna este în opoziţie cu Soarele (momentul depărtării maxime de Soare, ca poziţie aparentă pe bolta cerească), când distanţa dintre Pământ (care se află aproximativ pe linia care unește Luna cu Soarele) şi satelitul său natural este mai mică de 358 000 de kilometri (adică Luna la perigeu) şi când discul Lunii este perceput cel puţin cu 7% mai mare decât de obicei şi cu 30% mai luminos. Super Luna roz din noaptea de 26 spre 27 aprilie 2021 se va afla la 357 373 kilometri de Pământ.

Cel care a lansat şi popularizat termenul de “Super Luna roz” (numită şi “perigee-syzygy Moon”) este un astrolog american, Richard Nolle, în 1979, într-o revistă – “Dell Horoscope”. Ulterior, termenul a fost preluat şi de către astronomi.

De unde provine denumirea “Super Luna roz”?

Phlox subulata, brumărele târâtoare, scânteiuţe
Phlox subulata, brumărele târâtoare, scânteiuţe

Denumirea “Super Luna roz” este foarte veche şi se explică prin asocierea momentului de Superlună cu florile de primăvară, cu florile roz de cireş sau cu înflorirea Phlox subulata, în limbaj popular – “brumărele târâtoare” (scânteiuţe). Vechile triburi amerindiene (indigeni ai Americilor) numeau “Super Luna roz” Luna plină din vremea în care se deschideau florile de mosc, care aveau o astfel de culoare.

De la amerindieni şi din tradiţia altor popoare au rămas denumiri ale Lunii pline şi din alte perioade ale anului – Luna plină a lupilor, în ianuarie (când lupii se adună în haite şi urlă până la răsăritul soarelui) şi care se numeşte şi Super Luna sângerie” (Blood Moon), Luna plină a viermilor, în martie (când revin la viaţă mici târâtoare, care ies din pământ, la căldură), Luna plină a căpşunilor, din iunie, a tunetelor, din iulie, a porumbului, în septembrie, a vânătorii, în octombrie, a castorilor, în noiembrie, Super Luna rece, din decembrie.

Mai rar, dar cu atât mai spectaculos este fenomenul de Lună albastră, care are loc o dată la doi – trei ani. În acest caz este vorba de a 13-a Lună plină dintr-un an (în mod normal un an având doar 12 Luni pline). Motivul existenţei celei de-a 13-a Luni pline se leagă de faptul că anul calendaristic are 11 zile în plus faţă de anul astronomic şi, periodic, apare o Lună albastră, numită aşa pentru că are o tentă albastru-verzuie.

Alte fenomene astronomice din 2021

Super Luna roz
Super Luna roz

Până la sfârşitul anului vor fi vizibile şi alte evenimente astronomice: un maximum (la data de 6 mai, înainte de ivirea zorilor) al curentului de meteori Eta Aquaridele, proveniţi din Cometa Halley, o eclipsă parţială de Soare, în 10 iunie, solstiţiul de vară (21 iunie), un maximum al curentului de meteori Perseidele (12 – 13 august), asociat cu cometa Swift-Tuttle, echinocţiul de toamnă (22 septembrie), un maximum al curentului de meteori, foarte strălucitori, Orionidele (21 – 22 octombrie), un maximum al Leonidelor (17 – 18 noiembrie), care se formează prin trecerea cometei Tempel-Tuttle, Geminidele (13 – 14 decembrie), provocate de un obiect cosmic numit 3200 Phaeton, despre care se presupune că ar fi o cometă stinsă, Solstiţiul de iarnă (21 decembrie).

Ce spun astrologii despre Super Luna roz?

Super Luna
Super Luna

De la începuturi, oamenii au fost fascinaţi de Lună nu numai pentru că face parte din peisajul nocturn şi îi dă strălucire, ci şi pentru că au intuit, au simţit că influenţează viaţa, ritmurile biologice, instinctele, energiile, emoţiile, motiv pentru care au construit, în jurul imaginii ei, credinţe, superstiţii, mituri.

Fără Lună, viaţa pe Terra nu ar fi existat. Luna este la originea anotimpurilor, provoacă mareele oceanice, dar şi pe cele terestre, ne tulbură somnul, ne condiţionează, inconştient, starea de sănătate, stările de spirit, aspecte acceptate astăzi, în mare măsură, şi de ştiinţă. Cu atât mai puternică pare a fi influenţa Super Lunii roz cu cât marchează un moment al renaşterii fizice şi spirituale şi în care, probabil, energiile cosmice se manifestă şi ele mai pregnant.

Despre Super Luna roz, din noaptea de 26 aprilie 2021, astrologii spun că are efecte intense cel puţin două săptămâni după trecerea acestui eveniment astral şi că exacerbează sentimentele. Dacă, în general, Luna plină ne influenţează emoţional, în preajma Superlunii roz vom simţi totul cu o intensitate de zece ori mai mare.

După calculele astrologilor, Super Luna roz se poziţionează în zodia Scorpionului, un semn foarte puternic, care are forţa de a renaşte din propria cenuşă, precum Pasărea Phoenix, dar care va influenţa puternic şi celelalte zodii.

Astrologii mai spun că zilele din preajma acestui fenomen cosmic sunt marcate de provocarea ca fiecare să se ocupe de lucrurile care au tot fost amânate, să se înarmeze cu putere şi curaj, pentru o perioadă care va duce la reînnoire. Este un timp potrivit pentru introspecţie, dar şi pentru a pune la punct proiecte pe termen lung, iar intuiţia trebuie exploatată la maximum. Ne putem confrunta şi cu evenimente contradictorii, dar forţa Scorpionului va duce la adevăr, la progres, luciditate şi înnoire.

Desăvârşita ordine a Universului

Univers
Univers

Chiar dacă mulţi sunt sceptici în privinţa sugestiilor astrologice, poate ar trebui, totuşi, să devenim conştienţi că, fără desăvârşita ordine a Universului, existenţa noastră pe Terra nu ar fi sau ar arăta cu totul altfel. În plus, este posibil ca înţelepciunea acumulată de fiinţa umană, de-a lungul timpului, să nu fi dobândit certitudini despre felul în care ne influenţează aşezarea aştrilor, dar, cu siguranţă, omul a înţeles că schimbarea în bine nu se poate face decât pe un loc “curat”. Super Luna roz şi săptămânile care urmează acestui fenomen sunt foarte potrivite pentru o asemenea “curăţenie”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.