Acum aproximativ 11 000 de ani, la inceputurile istoriei umanitatii, a avut loc o explozie stelara fantastica, undeva in apropierea locului nostru in galaxie. Aceasta a lasat o urma care acopera aproape 40 de grade de cer (prin comparatie, soarele si Luna se intind pe numai jumatate de grad). Stralucirea acestei explozii de supernova ar fi rivalizat cu Luna aflata in primul trimestru. Defectele din cornea umana i-ar fi dat acestei explozii aspectul unui foc ce dansa, la o inaltime joasa in ceruri daca era vazut dintr-o locatie din apropierea Marii Mediterane, improscand scantei de diverse culori ca o fantana de dimensiunea Lunii Pline. Peisajul ar fi fost inundat cu benzi de umbre si lumini intermitente. Acest spectacol ar fi uimit si infricosat in acelasi timp pe orice observator din Antichitate.

Astazi inca putem vedea ramasitele exploziei in supernova Vela. Aceasta supernova este situata in nebuloasa Gum, o nebuloasa care este ea insasi rezultatul unei explozii anterioare a unei stele. Supernova se afla in constelatie Vela, la aproximativ 1300 de ani lumina distanta – de trei ori mai aproape decat faimoasa supernova observata de chinezi in anul 1054, care acum este marcata de nebuloasa Crabul. Regiunea centrala a supernovei este un invelis de gaz si praf aflat in expansiune, care si-a marit dimensiunea pana la 1000 de ani lumina, marginea supernovei ajungand pana la 300 sau 400 de ani lumina distanta de Pamant. Supernova inca se extinde in toate directiile.

Citește și:  Care este viitorul stelei Betelgeuse?

Pe masura ce energia rapida aruncata in timpul exploziei se ciocneste cu gazul si praful care se misca mult mai incet (elemente care apar in mod natural in spatiul dintre stele), se creeaza niste fronturi de unde de soc extrem de frumoase, care stralucesc ca niste fire sinuoase. In inima supernovei lumineaza un pulsar, nucleul stelei care a explodat. Acesta se roteste de zece ori pe secunda si este sursa unor radiatii x foarte intense.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.