Supernovele sunt cele mai dinamice si mai energetice evenimente din univers. In timpul unei supernove se elibereaza suficienta lumina pentru a eclipsa o galaxie ce contine miliarde de stele. Intrucat aceste evenimente au fost studiate, s-a stabilit ca exista doua tipuri de supernove, fiecare avand propriile caracteristici si propria dinamica. Exista supernove de tip I si supernove de tip II. Stelele ca soarele nostru isi petrec cea mai mare parte din viata in faza de secventa principala. Secventa principala incepe atunci cand steaua se formeaza initial (are loc fuziunea in nucleul sau) si se incheie atunci cand steaua a epuizat hidrogenul necesar pentru a sustine fuziunea si incepe sa arda elemente mai grele. Odata ce steaua paraseste faza de secventa principala, aceasta va urma un anumit drum care depinde de masa ei.
Doar stelele care au cel mult 1,4 mase solare pot deveni supernove de tip I. Aceste stele, la fel ca soarele nostru, vor parasi faza de secventa principala si vor trece prin mai multe etape in care ard elemente pana ajung la carbon. In acest punct, nucleul unei stele nu are o temperatura suficient de mare pentru a fuziona carbon si intra in faza de giganta rosie. Apoi, invelisul exterior al stelei se disipeaza incet in mediul inconjurator si lasa in urma o pitica alba (nucleul de carbon-oxigen al stelei) inconjurata de o nebuloasa planetara. Daca pitica alba care a ramas in urma face parte dintr-un sistem binar, atunci aceasta poate fura material de la insotitoarea sa. In esenta, pitica alba fura material de la cealalta stea datorita gravitatiei sale intense.
Materialul este tras intr-un disc aflat in jurul piticei albe (cunoscut sub numele de disc de acumulare) si, pe masura ce materialul se acumuleaza, acesta cade peste stea. In cele din urma, pe masura ce masa piticei albe creste pana la limita Chandrasekhar (de 1,38 ori masa soarelui), aceasta va erupe intr-o explozie violenta cunoscuta sub numele de supernova de tip I. Exista cateva variatii ale acestui tip de supernova, cum ar fi fuziunea celor doua pitice albe (in loc de acumularea materialului de la o stea de secventa principala). Se crede deasemenea ca supernovele de tip I reprezinta sursa exploziilor de raze gamma. Aceste evenimente sunt cele mai puternice din univers, punand in umbra intregul univers intr-o secunda. Cu toate acestea, exploziile de raze gamma sunt cel mai probabil rezultatul fuziunii a doua stele neutronice, mai degraba decat a doua pitice albe.
VIDEO: