Micul regat montan Swaziland, de numit și „Elveția Africii” este înghesuit între Africa de Sud și Mozambic. Cultura și tradițiile africane s-au dezoltat în paralel cu hotelurile moderne, luxoase și rezervațiile care prezervă exponate de fauna și floră locale și unice.
Poporul Bantu a migrat în sud-vestul teritoriului Mozambic în secolul al XVI – lea. Câteva clanuri s-au desprins în secolul al XVIII – lea și s-au stabilit în Swaziland. În secolul al XIX – lea, aceste clanuri s-au organizat ca trib, deoarece se aflau în conflict constant cu populația Zulu. Conducatorul lor, Mswazi, a apelat la britanici în anii 1840 pentru ajutor împotriva Zulu. Guvernele din Marea Britanie și Transvaal au garantat independența Swaziland în anul 1881.
Africa de Sud a deținut Swaziland sub protectorat între anii 1894 și 1899, însă după războiul Boer, în anul 1902 Swaziland a fost transferat administrației britanice. În anul 1963, teritoriul a fost organizat ca protectorat, iar în septembrie 1969 a devenit națiunea independentă Swaziland. Monarhia absolutistă din Swaziland este una dintre ultimele trei de acest fel rămase în Africa. Țara este condusă de regele Mswati al III-lea și familia acestuia, cei ce prezidă ceremoniile tradiționale, precum Umhlanga și ceremonia primelor fructe. Viața locuitorilor din Swaziland se concentrează pe tradiții și familie, multe din ele poligame, continuând să păstreze riturile și obieciurile străvechi.
Swaziland este cea mai mică țară din emisfera sudică. Capitala Mbabane se găsește la capătul nordic al văii Ezulwini: un oraș mic, ce oferă condiții decente turiștilor. Printre cele mai importante atracții ale țării se numără: Mlilwane, o rezervație a vieții sălbatice, cascadele Mantenga, resortul cazino Piggs Peak și ceremonia anuală Umhlanga din Lebombo, la frontiera de est a țării, la care participă, în lunile august sau septembrie, sute de femei nemăritate Swazi, care nu sunt mame.
Swaziland este cunoscut pentru produsele de artizanat de excepție și pentru peisajele naturale splendide, în special pe platourile din partea de vest, ce se ridică la mai mult de 1.800 de metri și sunt brăzdate de o multitudine de cursuri de apă, cascade și defilee împădurite.
Turiștilor li se recomandă asistarea la festivalurile Swazi ce unesc națiunea prin muzică și dans. Ceremonia Incwala – care, de obicei se desfășoară pe o perioadă de o lună de zile, urmând un program strict, pe fundalul muzicii locale, de venerare a regelui care dă permisiune oamenilor să consume primele culturi ale anului, are loc în intervalul decembrie-ianuarie.
De asemenea, turiștii pot achiziționa produsele Fabricii de Sticlă Ngwenya. Multe dintre acestea au forme de animale și păsări africane și sunt făcute din sticlă reciclată. Cu atât mai mult, se pot urmări meșterii la lucru.
Pentru iubitorii activităților pe apă se pot face excursii cu pluta pe râul Usutu. Vâltorile din pasul Bulungu se vor ridica la nivelul adrenalinei vâslind în preajma unei cascade de 10 metri. În Rezervația Mkhaya pot fi zăriți rinoceri negri, iar în Parcul Național Regal Hlane se pot vedea lei, elefanți și o mulțime de antilope. Rezervația Naturala Malolotja este propice pentru traseele de drumeții.