Obiceiul legat de taiatul porcilor a fost acceptat de crestinism ca o secventa pregatitoare a marii sarbatori a Craciunului. Taiatul porcilor se face in unele zone de Ignat, iar in altele se face in Ajunul Craciunului, datorita postului.

In judetul Dolj, taiatul porcilor se face pe inserate, astfel ca pana la ziua sa fie gata. Cand se injunghie porcul, cel care il taie si cei care sunt in jur isi fac semnul crucii cu sange, pentru a fi sanatosi peste an. In ziua aleasa, incepe sa se auda inca de dimineata prin sate tipatul porcilor. La taiatul porcilor, nu trebuie sa stea nimeni in jur care este mai milos de felul sau, deoarece se spune ca porcul moare greu si carnea lui nu va fi frageda si buna. Oamenii au credinta ca despre porc nu trebuie sa zica nimeni ,,saracul”, fiindca il supara pe Dumnezeu.

In judetul Neamt, cu doua zile inainte de taiatul porcilor, acestora nu li se da sa manance nimic, decat sa bea apa cu sare, ca sa li se curete matele. Cand se taie porcii in ziua de Ignat, din mai multi sateni se alege unul mai iscusit. Ei aduna paie, lemne pentru a face un foc. Apoi scot porcul si cel mai priceput il taie. Unii ii infing cutitul in inima, altii il taie la gat. Dupa ce a murit, porcul se pregateste de parlit. Intai i se smulg firele de par de pe cap, gat si spinare. In zona Campulung Muscel este obiceiul ca sa se pastreze parul de porc (inmuiat in sangele porcului) – ca sa nu se piarda samanta lui. In unele locuri se leaga picioarele porcului pentru a fi asezat la parlit. Dupa ce au asezat porcul, se aprind paiele, pentru a fi parlit parul.

In satele judetului Valcea, se arunca in jar si cateva bucatele de tamaie, pentru a fugari diavolul. Focul trebuie intretinut astfel incat sa nu fie puternic, pentru a arde numai parul nu si soricul si a ajunge la slanina (care incepe a se topi picurand in foc). Parul arde, se face scrum, el trebuie ras si astfel indepartat, pentru a descoperi partile neatinse de foc, pentru a se parli si acelea. Porcul trebuie miscat cu atentie, astfel ca focul sa patrunda pe spinare, pe burta, gat, picoare si alte parti pe rand, pana ce sunt arse toate firele de par. Daca intr-un loc pielea a plesnit, acolo se uda imediat cu apa mai rece (sau se da cu zapada).

De la caldura, pielea de porc se intareste. Porcul a fost curatat de par, insa soricul ii este acoperit de scrum. De aceea el se muta pe scanduri, se spala cu apa calda, se acopera un timp pentru a se inmuia, ca sa se rada mai frumos. Dupa ce pielea s-a inmuiat bine, ea este rasa cu cutitul, apoi curatata cu apa calda, pana ce pielea ramane galbena si curata. Apoi porcul se asaza cu burta in jos.

foto: emaramures.ro
foto: emaramures.ro

Prima taietura care se face este una in forma de cruce pe fruntea porcului. In zona Campulung Muscel, dupa ce-i taie picioarele, i le asaza pe pantec, i se face porcului (la ceafa in dreptul spinarii) o taietura in forma de cruce, pe care altul o presara cu sare, urand celor de fata sa manance porcul sanatosi. In judetul Roman, crestatura in forma de cruce se face pe spate si se presara cu sare, ca sa fie carnea bine primita de Dumnezeu. Porcului i se taie intai picioarele, coada din radacina si apoi urechile. Din ele se vor prepara racituri sau piftii. Dupa aceea se taie soldurile, astfel ca din porc sa mai ramana trunchiul si capul. Slanina se taie de-a lungul spinarii sau a gatului, se desface incet de pe carne. Dupa desprinderea slaninei se taie capul. Acesta se taie in doua parti, se scot cu grija creierii. Dupa ce se taie capul, se scoate osul din zona pieptului si muschii spinarii, coastele si celelalte parti ramase. Se scot cu grija ficatul, plamanii, splina, se indeparteaza cu atentie fierea (ca sa nu se sparga). Se scot osanza, matele si stomacul.

In Bucovina se spune ca daca splina este groasa, atunci iarna va fi aspra, iar daca forma splinei este subtire si lunga, atunci iarna va fi mai lunga, dar fara geruri aspre. Satenii din judetul Bacau spun ca: daca vrei sa stii cat cantareste un porc taiat, vezi doar cat are capul, restul carnii cantareste de 10 ori mai mult decat capul. In zona Campulung Muscel oamenii cred ca daca in inima vor gasi mult sange inchegat, aceasta inseamna ca stapanul va avea bani in anul care vine.

In unele sate, gospodarii nu mai parlesc porcii, ii jupoaie de piele ca pe vitele mari. Datina spune ca cei care ajuta la taiatul porcilor, la urma trebuie sa participe la ,,pomana porcului”.

Taiatul porcilor  un obicei vechi de Ignat ,un video amuzant:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.