Tamarinul vatuit este o subspecie a primatei Saguinus geoffroyi care traieste in America tropicala. Spre deosebire de alte specii de tamarini, aceasta poate fi gasita doar in Columbia, intr-un areal foarte restrans alcatuit din paduri tropicale, numarul de exemplare fiind destul de mic, specia fiind considerata in pericol de disparitie. Apare si in Panama, dar cele mai multe exemplare prefera zonele limitate de Fluviul Magdalena din partea de vest a Columbiei. În ciuda provocărilor, tamarinul vătuit continuă să fie un simbol al biodiversității din America tropicală.

Caracteristici fizice unice ale speciei Saguinus oedipus

Tamarinul vatuit se remarca prin corpul sau mic, cu lungimea de 20-25 cm si greutatea de 400-450 g. La fel ca si alte specii de tamarini are caninii de jos prelungiti si gheare in loc de unghii la degetele de la labe. Coada sa este mai mare decat dimensiunea corpului, poate avea lungimea de 33-40 cm, un colorit rosu-maroniu la mijloc si negru sau maro-inchis la baza si varf.

Aceasta primata poate fi recunoscuta usor dupa fata patrata si firele de par lungi si albe de pe crestetul capului. Pe partea ventrala a corpului si cele patru membre blana este de asemenea de culoare alba sau uneori alba-galbui, pe spate este neagra, pe partile laterale maro-inchis, iar pe zona posterioara roscata.

Urechile sunt mici, negre si bine evidentiate. Ochii sunt mari, rotunzi, au irisul de culoare neagra, botul este turtit. Membrele anterioare si posterioare sunt bine dezvoltate, au labele groase, prevazute cu degete scurte si mici, inzestrate cu gheare (exceptie facand doar degetul mare).

Comportamentul social al tamarinilor vătuiți

Aceste primate traiesc in grupuri mici familiare sau in pereche, sunt animale teritoriale, isi marcheaza zona prin secretii ale glandelor anale. Unele cete de tamarini sunt alcatuite din 10-12 exemplare, insa in fiecare din ele exista doar o pereche care se reproduce. Toti membrii grupului sunt uniti intre ei, se ajuta in cautarea hranei si in cresterea puilor.

Saguinus oedipus
Saguinus oedipus

De regula la patru nasteri din cinci femela face gemeni, probabilitatea sa faca doar un pui este mai mica. Perioada de imperechere poate fi in orice luna din an, nu exista una anume, preferata de aceasta specie.

Femela naste puii dupa o perioada de gestatie de 140 de zile si ii alapteaza timp de 3 luni, apoi ii invata sa manance hrana solida. Masculul contribuie si el la cresterea puilor, de cele mai multe ori se implica chiar mai mult decat femela. El isi apara puii, doarme la un loc cu ei, ii incalzeste noaptea acoperindu-i cu corpul sau, ii cara agatati de blana pe spate si le asigura hrana.

Hrana și stilul de viață în natură

La aceasta specie hrana, consta din insecte, fructe si mici vertebrate. Tamarinii obisnuiesc sa stea in copacii inalti din padurile tropicale pentru a se feri de animalele de prada. Se catara rapid, cu usurinta pe trunchiul si crengile copacilor la fel cum fac veveritele. Fac salturi ample tinandu-si echilibrul cu ajutorul cozii sau prinzindu-se cu ea de ramurile copacilor. De multe ori stau pe doua picioare, cu coada atarnand in jos pentru a observa imprejurimile.

Tamarinul vatuit are denumirea stiintifica Saguinus oedipus, face parte din ordinul Primates, familia Callitrichidae si este o specie pe cale de disparitie. Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani, iar femelele mai rapid, la un an si jumatate. Speranta de viata la aceste primate este de aproximativ 10 ani. In prezent cele mai multe exemplare traiesc in captivitate in rezervatii naturale, gradini zoologice si mai putin in salbaticie.

Eforturi internaționale pentru salvarea tamarinului vătuit

Conservarea tamarinului vătuit a devenit o prioritate pentru organizațiile internaționale de mediu. Programele de reproducere în captivitate din grădinile zoologice și rezervațiile naturale au avut un succes moderat, contribuind la menținerea diversității genetice.

În același timp, inițiativele locale din Columbia, cum ar fi reîmpăduririle și crearea coridoarelor ecologice, sunt esențiale pentru extinderea habitatului speciei. Cu toate acestea, fără o reglementare strictă a defrișărilor și a comerțului ilegal, viitorul tamarinului vătuit rămâne incert.

Video – Tamarinul vatuit (Saguinus oedipus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.