In Triasicul mediu, in urma cu 228 de milioane de ani, atat in mediul acvatic, cat si in cel terestru, traia reptila Tanystropheus, o creatura foarte interesanta, ale carei fosile au fost descoperite in anul 1855, de catre paleontologul Erich Hermann von Meyer, in Italia si Elvetia, acesta fiind si cel care a dat numele speciei.

In mod surprinzator, aceasta reptila avea un corp lung de 4 metri, cu un gat foarte lung, care masura cat jumatate din lungimea corpului. Desi avea gatul lung, avea doar 10 vertebre ale gatului, de lungime egala.

Botul reptilei era lung si ingust, fiind considerat potrivit pentru ca aceasta sa se hraneasca cu pesti.

De asemenea, maxilarele erau prevazute cu dinti ascutiti, dispusi in rand dublu. In apa aceasta reptila era un vanator foarte bun, fiind un inamic important al pestilor. Atunci cand vana, obisnuia sa stea la panda, iar cu ajutorul gatului lung, isi putea ascunde intreg corpul in apa, ramanandu-i la suprafata doar capul mic. Cu o viteza foarte mare isi putea prinde prada, atunci cand se apropia de ea, prin intinderea gatului.

Tanystropheus

Reptila avea corpul asemanator unei soparle, iar datorita proportionarii ciudate a corpului, nu se putea misca cu rapiditate. Avea degetele membrelor posterioare foarte lungi si unite prin membrane. Traia atat in apa, cat si pe uscat si nu era un inotator foarte bun. Atunci cand se afla in apa isi tinea gatul in pozitie orizontala, iar cand era pe uscat se afla in pozitie verticala.

Gatul lung ii permitea sa pescuiasca cu usurinta si de pe uscat. Fiind un animal carnivor, atunci cand se afla pe uscat hrana crocodiului era formata din insecte si reptile, iar cand se afla in apa era alcatuita din pesti, sepii si amoniti (creaturi care au disparut la sfarsitul cretacicului).

Reptila atingea lungimea atat de mare a gatului la o varsta mai mare, iar cand era pui, datorita dimensiunilor mai mici, erau nevoita sa ramana la mal, de unde se hraneau cu insecte, pana ajungeau la maturitate. Desi aveau gatul asemanator cu cel al unei girafe, aveau corpul precum cel al unei soparle, fiind considerata stramosul soparlelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.