Tara Fagarasului este unul dintre acele multe locuri din Romania care pe cat de frumos si deosebit este, pe atat este nevalorificat. Acest colt uitat de lume ofera oricarui il viziteaza o imagine remarcabila a naturii, o imagine pe care nu o va uita niciodata.

Tara Fagarasului
Tara Fagarasului

Din punctul de vedere al reliefului, Tara Fagarasului este formata in proportie de 35% din munti si formatiuni depresionare si deluroase. Alpii Transilvaniei, cum sunt denumiti Muntii Fagaras, fac parte din Carpatii Meridionali ai Romaniei si se intind pe o suprafata de aproximativ 70 km in lungime si 40 km in latime. Acestia reprezinta acoperisul tarii, atingand altitudinile cele mai mari in Varful Moldoveanu, de 2544 metri si Varful Negoiu, de 2535 metri, al doilea ca inaltime din tara. Se spune ca de pe Moldoveanu se poate vedea Marea Neagra, dar numai cei care au ajuns pana acolo pot confirma cu adevarat aceste vorbe.

Vorbind de Tara Fagarasului, trebuie mentionat ca Fagarasul este un conglomerat unitar, fara vai transversale care sa il fragmenteze, orientand spre nord un abrupt puternic. Acesta poate fi insa traversat de la est la vest, sau in sens invers, avand vai de acces la capete si cateva pe traseu. Daca se alege prima varianta, turistul trebuie sa plece din orasul Fagaras, pana la baza muntelui. Dupa un urcus anevoios, in serpentine, printre copaci uriasi care par sa nu se mai termine niciodata, se ajunge intr-un final la ruinele unei foste cabane, candva animate de glasurile drumetilor, astazi doar un refugiu in caz de vreme rea. De aici si pentru a se ajunge la baza varfului Moldoveanu este un drum de inca aproximativ doua zile pe creasta muntelui. Drumul e doar cu urcusuri si coborasuri, gradul de dificultate reducandu-se.

Aici turistul are tot timpul necesar pentru a face poze si a admira lumea de sus, asa cum o vad caprele negre care sar de pe o stanca pe alta la orizont, sau asa cum o percep si vulturii din vazduhul cerului. Odata aflat la baza varfului Moldoveanu, e nevoie de mult curaj pentru a lua in piept panta ce se ridica din dreptul pajistei alpine. Dupa urcusul greu, turistul trebuie sa mai parcurga o bucata de drum, catarandu-se pe bolovani pentru a ajunge in final pe varf. Aici se afla o borna pe care scrie: Varful Moldoveanu 2544 m.

Desi privelistea este nemaipomenita, timpul este limitat, intrucat mai e cale lunga pana cand turistul poate sa gaseasca pe acea continua carare serpuitoare de creasta, un loc potrivit pentru campare. Daca poate sa parcurga toata distanta in aceeasi zi, calatorul poate sa ajunga la cabana Podragu. La 2136 metri altitudine, aceasta este cabana situata la cea mai mare altitudine din Romania. De aici se poate cobori de pe Fagaras pe una din vaile ce pornesc de la cabana, sau se poate continua drumul pentru a se ajunge la Cabana Balea. Majoritatea turistilor se opresc aici din calatoria lor si coboara pe Transfagarasan, insa cei pasionati pot continua traseul pana la capatul vestic la muntelui.

Pe acest traseu de creasta, se pot observa o salba de lacuri glaciare, dintre cele mai spectaculoase fiind Lacul Balea, situat la 2034 metri altitudine, lacurile Capra si Caprita (mai mic de 9 ori decat primul), situate la 2230 metri, Podragul, de langa cabana cu acelasi nume, Avrig sau Doamnei. Toate acestea reprezinta surse importante de alimentare a unor rauri.

Tara Fagarasului dispune de o varietate insemnata de flora si fauna, dintre care unele specii relicve. Rezervatia cea mai cunoscuta din zona este Rezervatia Botanica “Poiana cu Narcise”, unde pe o suprafata de 400 ha, creste in libera voie acest specimen floristic.

Fauna Muntilor Fagaras este cea mai reprezentativa din Romania. Dintre mamiferele mari, inca se pot gasi in aceste zone tapul rosu, capra neagra, cerbul, lupul, rasul, pisica salbatica sau vidra. Reprezentantii pasarilor sunt cocosul de munte, vulturii sau acvila, dar acestea au inceput sa fie pe cale de disparitie.

Tara Fagarasului1

Exceptand frumusetile naturale ale acestei regiuni, in Tara Fagarasului se pot gasi si diverse atractii turistice antropice. Turistii pot vizita aici Manastirea Sapata in Stanca ce dateaza din secolul al XII-lea, “Muzeul Badea Cartan” unde pot fi admirate obiecte etnografice, sau colectia de port popular de la Bucium.

In Tara Fagarasului, totul este simplu, totul a ramas in starea sa naturala, nimic nu e modificat, nimic nu e alterat. Pana si putinii locuitori ce populeaza aceasta regiune raman organizati ca in timpurile de odinioara, in sate mici, concentrate in jurul unei biserici, unde elementul esential este reprezentat de gospodarie. Fiecare se ocupa cu agricultura din primavara pana in toamna tarziu, cu pastoritul animalelor si cu mestesugaritul. Tocmai datorita acestei dorinte a localnicilor de a trai in trecut, este cunoscuta zona pentru mestesugurile si obiceiurile traditionale. Prelucrarea, ornamentarea lemnului este una dintre cele mai vechi traditii de aici. Majoritatea lucrurilor necesare unei gospodarii sunt realizate de catre localnici. La fel se intampla si cu olaritul, mestesug vechi, atestat documentar din secolul al XVII-lea – specifica acestei zone este tactica arderii oxidante a lutului, de unde si culoarea rosie a vaselor. Alte doua ocupatii specifice sunt incondeierea oualor si pictura pe sticla.

Tara Fagarasului are un potential turistic deosebit de important, care ar trebui valorificat de autoritati. Romania ar deveni cu siguranta destinatia de vacanta si mai multor turisti straini interesati de natura, de cultura, de obiceiuri, de traditii si de agroturism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.