Scena Teatrului Bolsoi din Moscova este mai veche de 150 de ani, insa, dincolo de faima sa, la 1 iulie 2005, cortina grea a cazut pentru ultima oara, inainte de a fi demarate lucrarile de renovare dintr-un proiect ce a costat guvernul federal peste 600 milioane de dolari. S-a dovedit ca Teatrul Mare din Moscova, asa cum mai este cunoscut, are o structura instabila si o investitie mai mica nu ar fi fost decat un impediment in rezolvarea tuturor problemelor, mai ales ca, daca nu se faceau toate aceste lucrari de renovare in aceeasi perioada, exista riscul ca structura sa nu reziste.

Teatrul Bolsoi1

In cei 150 de ani de existenta, pe scena teatrului au avut loc cate 300 de spectacole pe an, iar, pana la acel moment, iulie 2005, reparatiile de mantuiala, bolsevicii si bombardamentele, toate au dus in timp la degradarea teatrului.

Inagurat la 20 august 1856, cel mai important teatru din Moscova a devenit in scurt timp un simbol al artei, in sala imbracata in catifea rosie si cu cinci niveluri intrand 2.200 de spectactori, dar cu toate acestea, frumusetea sa era umbrita de Teatrul Marinski din Sankt Petersburg, Bolsoi simbolizand, pe de alta parte, si eforturile Moscovei de a scapa de imaginea „varului din provincie”.

Teatrul Bolsoi11

In sfarsit, Teatrul Mare din Moscova a fost proiectat de Osip Bove care a mizat pentru stilul imperial, precum si pentru un portic clasic, sustinut de opt coloane. Deasupra acestora a pus o sculptura din bronz a lui Apollo care sta intr-un car si unde poarta soarele. In primii ani de existenta, Teatrul Bolsoi a inceput sa fie tot mai apreciat datorita acusticii sale. Interiorul avea o inaltime de 21 metri, 25 metri lungime si o latime de 26 metri, fiind construit din lemn. Mai mult, avea forma unui intrument muzical.

Citește și:  Gradinile Underground: Obiective turistice SUA - Fresno

Si, de pilda, lemnul folosit pentru constructia scenei, scaunelor, balcoanelor si a interioarelor a avut o rezonanta atat de buna, incat s-a luat decizia, ce-i drept inspirata, de a fi pastrat chiar si dupa demararea lucrarilor de renovare. Insa istoria Teatrului Mare din Moscova se intinde pe o perioada mai indelungata de atat, mai cu seama din anul 1776, cand compania a fost fondata de Printul Pyotr Vasilyevich Urusov si Michael Maddox.

Teatrul Bolsoi111

La inceput, spectacolele se tineau intr-un mediu privat, insa mai tarziu, in anul 1780, a inceput sa produca piese si opera in Teatrul Petrovka. Si, de fapt, Teatrul Bolsoi inlocuieste Petrovka, care, in anul 1805, a fost distrus de un incendiu. In fine, in anul 2011, teatrul avea sa fie redeschis dupa sase ani in care a fost inchis pentru renovare. Faimos in intreaga lume, bilete sunt mai costisitoare ca la alte teatre din Rusia, fiind mai degraba comparabile cu pretul celor din Occident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.