Teatrul de Nord din Satu Mare se află pe strada Horea, nr. 3-5, ocupând un imobil ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Clădirea este construită în stil neoclasic, cu un etaj, şi include o sală de spectacole decorată în stucatură, cu motive specifice epocii, ce are o capacitate de 450 de locuri.
Proiectul aparţine arhitecţilor Voijta Adolf şi Sziksay, iar Spanraft şi Hirsch au realizat decoraţiile şi frescele interioare. Scena de tip italian are 9 metri deschidere şi 11 metri adâncime şi este prevăzută cu o fosă pentru orchestră. Teatrul de Nord mai are două săli, sala „Studio” şi sala „Curcubeu”, folosite pentru spectacolele experimentale sau recitaluri.
Arta teatrală are o tradiţie veche în Satu Mare. În anul 1790, a avut loc primul spectacol de teatru, susţinut de o trupă aflată sub conducerea lui Moricz Gyorgy.
Instituţia a fost infiinţată în anul 1956 de Harag Gyargy împreună cu absolvenţii promoţiei 1953 ai Facultăţii de Teatru din Cluj şi purta numele de Teatrul Maghiar de Stat Satu Mare.
Ulterior, în 1968 ia naştere şi secţia română, avându-i ca membri fondatori pe George Astaloş, Mihai Raicu, Dumitru Anghel, Constantin Enache etc., care a avut premiera primului spectacol un an mai târziu, în ianuarie 1969, cu piesa „Haiducii” de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Raicu, jucată în prezenţa autorului. Astfel, în prezent, în cadrul teatrului, sunt active cele două secţii, română şi maghiară, iar instituţia poartă denumirea Teatrul de Nord Satu Mare.
Printre regizorii care, de-a lungul timpului, au montat spectacole pe scena Teatrului de Nord, se numără Mihai Raicu, Marietta Sadova, Septimiu Sever, Al. Colpaci, Al. Tocilescu, Bogdan Ulmu, Cristian Hadjiculea, Goange Marinescu, Adrian Lupu, Tudor Popescu, Paul Everac, Ioan Ieremia, Achille Roselletti, Peter Tomory, Rolf Parschwitz, Mircea Cornişteanu, Jaroslav Sisak, Cristian Ioan, Radu Dinulescu.
Cei mai cunoscuţi actori care au jucat în piese la Teatrul de Nord sunt Octavian Cotescu, Corneliu Jipa, Radu Amzulescu, Coca Bloos, Marius Bodochi, Constantin Miron, Valeria Seciu, Adriana Trandafir, Tora Vasilescu, Cornel Răileanu etc.
În afară de sala principală, Teatrul de Nord mai dispune de sala „Studio” și sala „Curcubeu”, spații dedicate pentru spectacole experimentale sau recitaluri, ce oferă o platformă pentru artiști emergenți și inovații în arta teatrală. Aceste săli mențin angajamentul teatrului față de diversitatea și accesibilitatea culturală.