Teatrul Mihai Eminescu din Oraviţa este unul dintre cele mai importante edificii din ţara noastră, fiind cel mai vechi teatru din România. Chiar dacă acum Oraviţa nu pare decât un oraş prăfuit, peste care timpul şi-a lăsat amprenta nemiloasă, atunci când era ocupat de austrieci, se afla într-o perioadă glorioasă. Pe lângă faptul că deţine primul teatru românesc, Oraviţa se poate lăuda şi cu prima gară din România şi cu prima farmacie minieră.
Teatrul Mihai Eminescu din Oraviţa sau Teatrul Vechi Mihai Eminescu, cum mai este el cunoscut, a fost construit în anul 1816, planul său fiind elaborat de către arhitectul imperial Ion Niuni.
De decorurile din sala interioară s-a ocupat un decorator al Curţii Imperiale, Ieronimus Platzger, iar organizarea interioară îi aparţine lui Francisc Knee, unul dintre artiştii şi pictorii oficiali ai Casei de Austria.
Inaugurarea a avut loc chiar în prezenţa împăratului Austriei, autorităţile dorind să le mulţumească austro-ungarilor pentru eforturile pe care le-au făcut pentru a dezvolta atât din punct de vedere economic, cât şi cultural, această zonă.
Teatrul Mihai Eminescu din Oraviţa a fost construit în stilul barocului vienez (sau barocul târziu), fiind o copie a teatrului din Viena, bineînţeles la o scară mai mică. Având în vedere că Burgtheater din Viena a fost dezafectat în anii 1890, teatrul din Oraviţa nu a mai fost considerat o copie, ci chiar un original.
Pe lângă faptul că poate fi considerat, datorită acestui aspect, o mică bijuterie arhitecturală, teatrul se remarcă şi ca fiind prima clădire din România şi chiar din Europa care a fost luminată cu lămpi de acetilenă.
Teatrul este alcătuit din trei nivele, piesele de mobilier fiind bine păstrate chiar şi în zilele noastre. Sala are o acustică deosebită, iar spectacolele care s-au ţinut aici nu au avut nevoie de niciun fel de amplificare.
În vremurile lui de glorie, Teatrul Mihai Eminescu din Oraviţa a primit pe scenă sa personalităţi ca Ciprian Porumbescu, George Enescu, Constantin Nottara şi Zaharia Bârsan.
Anul 1868 marchează reprezentaţia trupei Pascaly, în care poetul Mihai Eminescu a activat ca sufleur – acesta este motivul pentru care teatrul poartă numele acestuia. Tot aici, au avut loc spectacole importante ale unor trupe din ţări ca Ungaria, Austria şi Germania, dar şi ale trupelor de la Teatrul Naţional din Bucureşti.
În prezent, Teatrul Mihai Eminescu din Oraviţa găzduieşte Muzeul de Istorie a Teatrului şi a Oraşului Oraviţa. Secţiile muzeului sunt de istorie, etnografie-folclor, geografie istorică, arhive documentare şi biblioteca de carte şi presă veche intitulată “Sim Sam Moldovan – Ionel Bota”.
Astăzi, Teatrul Mihai Eminescu este nu doar un monument istoric, ci și un centru activ al vieții culturale din Oravița, găzduind evenimente, spectacole și festivaluri care continuă tradiția artistică a locului.
Vizitatorii teatrului pot explora nu doar sala principală, ci și expozițiile temporare care aduc în prim-plan costume, scenografii și fotografii care documentează istoria bogată a teatrului și a orașului Oravița.