Teatrul Naţional „Marin Sorescu” este cel mai important teatru din oraşul Craiova. Până la evenimentele din decembrie 1989, teatrul era cunoscut drept Teatrul Naţional din Craiova, însă căderea regimului comunist a făcut ca teatrul să ia numele scriitorului născut în judeţul Dolj.
Teatrul Naţional „Marin Sorescu” a fost fondat în anul 1850, astăzi spectacolele desfăşurându-se într-o clădire ridicată în anul 1973. Clădirea a fost declarată monument istoric, a fost proiectată de Alexandru Iotzu şi este una dintre cele mai frumoase clădiri din Craiova.
În primele decenii din istoria teatrului, au fost puse în scenă numai vodeviluri şi spectacole muzicale, acestea fiind genul de spectacole care atrăgeau lumea de atunci. Teatrul a fost condus la început de Costache Caragiale şi Costache Mihăileanu, iar după patru ani intră sub conducerea lui Theodor Teodorini, care era un artist desăvârşit, studiile sale fiind efectuate în Italia şi Franţa.
Lucrurile au luat o altă turnură începând cu anul 1900, când profilul spectacolelor se schimbă – încep să fie jucate spectacole dramatice, punându-se în scenă piese din literatura universală, precum cele ale lui Moliere sau Shakespeare.
Teatrul Naţional „Marin Sorescu” a devenit cu adevărat cunoscut în anul 1956, când „generaţia de aur a teatrului românesc” a fost angajată. Astfel, sub îndrumarea profesorului şi regizorului Vlad Mugur, pe această scenă au devenit cunoscuţi actori ca Amza Pellea, Victor Rebengiuc, Sanda Toma şi Gheorghe Cozorici.
În anul 1989, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” a început să colaboreze cu regizorul Silviu Purcarete, care a făcut din această instituţie una recunoscută pe plan internaţional. Multe dintre spectacolele regizate de acesta au ajuns să fie reprezentate pe scenele din întreaga lume, fapt ce a atras după sine numeroase premii şi distincţii.
Din noua generaţie de actori, al căror talent a fost recunoscut atât pe plan naţional, cât şi internaţional, fac parte nume ca Cerasela Iosifescu, Leni Pitnea-Homeag, Mirela Cioaba, Sorin Leoveanu, Ilie Gheorghe şi alţii.
Pe lângă participarea la festivaluri naţionale şi internaţionale, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” se ocupa cu propriul său festival, Festivalul Shakespeare. Acesta se organizează cu ajutorul Fundaţiei „William Shakespeare”, iar ediţiile de până acum au contribuit la consolidarea teatrului, mai ales că în cadrul lui pot fi văzuţi unii dintre cei mai buni actori de teatru din lume. Pe lângă punerea în scenă a pieselor lui Shakespeare, la festival se organizează şi simpozioane şi colocvii.
Astăzi, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” este condus de Mircea Cornisteanu, iar scenograf este Lia Dogaru. Printre actorii care joacă pe scena acestui teatru se află Claudiu Bleont, Adrian Andone, Corina Druc, Iulia Lazăr, Nicolae Boangiu, Romanița Ionescu şi mulţi alţii. Spectacolele în care joacă aceştia au loc în cele două săli ale teatrului, şi anume Sala Mare „Amza Pellea” şi Sala Mică „Ion D. Sârbu”.
Teatrul Naţional „Marin Sorescu” este membrul Convenţiei Teatrale Europene, fiind primul teatru din Europa de Est care a reuşit această performanţă. În clădirea teatrului, se află şi Muzeul Teatrului Naţional, ale căror exponate înfăţişează istoria manifestărilor artistice din Craiova.
Ele acoperă perioada dintre 1837 (când au apărut primele manifestări artistice din oraş) şi până în momentul actual. Astfel, vizitatorii pot vedea fotografii, afişe ale spectacolelor, costume, programe, obiecte de recuzită, caiete de regie şi multe altele.
Clădirea teatrului, un monument impresionant în centrul Craiovei, reflectă splendoarea arhitecturală și esteticul rafinat. Designul său interior este echipat pentru a oferi o acustică excelentă și o experiență vizuală captivantă.
Teatrul găzduiește o gamă largă de producții, de la piese clasice românești și internaționale la avangarda contemporană, contribuind astfel la educația și îmbogățirea culturală a publicului său.