Home Cultură generală Teatrul radiofonic – mai mult decat o poveste

Teatrul radiofonic – mai mult decat o poveste

0
Simbol teatru, Foto: rahmiogdulbirgun.blogspot.ro

Teatrul radiofonic, dupa cum ii spune si numele, reprezinta o punere in scena la nivel acustic a anumitor pise de teatru, iar pe teritoriul romanesc, teatrul radiofonic s-a bucurat inca de la inceput de un public numeros si nu este de mirare, avand in vedere caracteristicile si originalitatea acestui tip de teatru, ca este apreciat chiar si in zilele noastre.

Teatrul radiofonic poate fi difuzat atat pe diferite frecvente radio, insa in multe dintre cazuri este inregistrat pe un suport audio. Ceea ce face ca acest gen de teatru sa fie atat de special este tocmai simplul fapt ca dialogul se produce doar la nivel verbal, acustic, receptorul fiind capabil sa inteleaga piesa de teatru in sine in functie de dialogul personajelor. Unii critici au afirmat ca teatrul radiofonic nu are acelasi impact pe care il are punerea in scena a unei piese de teatru deoarece, in cazul din urma, impactul vizual este cel care are o mai mare influenta insa, aceasta afirmatie este total eronata deoarece ascultatorii de teatru radiofonic acorda o mai mare insemnatate dialogului decat imaginii.

Teatru radiofonic, Foto: historiasdecinema.com
Teatru radiofonic, Foto: historiasdecinema.com

Teatrul radiofonic – scurta istorie

Teatrul radiofonic are o istorie cat se poate de interesanta pe care vom incerca sa o conturam in randurile care urmeaza.

Inceputul teatrului radiofonic dateaza inca din jurul anului 1880, in Franta, acolo unde inginerul si inventatorul Clement Ader a imbunatatit sistemul telefonic din institutiile culturale, in asa fel incat a luat nastere asa-numitul “théâtrophone”. Prin intermediul acestui sistem, piesele de teatru si concertele puteau fi difuzate prin radio. Treptat, in special pe teritoriul american, difuzarea unor scurte piese de teatru a inceput sa faca parte dintr-un program cu rol educativ. Incepand cu anul 1922, o parte din piesele de teatru jucate pe Broadway, in special comediile si musical-urile, au inceput sa fie difuzate pe diferite posturi de radio locale. In scurt timp, numeroase posturi de radio locale au angajat actorii care interpretau in cadrul unor emisiuni piese de teatru compuse special pentru aceasta ramura a dramaturgiei, impactul asupra societatii fiind unul cu adevarat exceptional.

Unul dintre scriitorii care s-au axat pe compunerea unor deosebite piese de teatru pentru posturile de radio din Statele Unite este Tyrone Gutherie insa, cu timpul, numeroase pise de teatru compuse de mari scriitori au inceput sa fie transpuse in scena audio.

Incepand cu anul 1930, teatrul radiofonic incepe sa fie raspandit in intreaga lume, bucurandu-se de un imens succes, fiind accesibil tuturor.

Chiar daca teatrul radiofonic s-a bucurat de un real succes, cresterea in popularitate a televiziunii a dus la declinul sau, atat pe teritoriul Statelor Unite, cat si in alte colturi ale lumii.

In prezent, in foarte multe dintre colturile lumii, teatrul radiofonic este foarte popular deoarece este la indemana tuturor si reprezinta o inedita forma de manifestare artistica si culturala si, nu in ultimul rand, de cunoastere. O alta cauza a mentinerii popularitatii teatrului radiofonic in prezent este costul foarte scazut pentru producerea sa.
Dupa cum puteti vedea, teatrul radiofonic nu reprezinta o simpla poveste spusa la radio de catre un narator, ci inseamna mai mult decat atat. Avand in vedere faptul ca sunt abordate numeroase genuri (comedii, musical-uri, tragedii sau piese pentru copii), teatrul radiofonic este destinat tuturor categoriilor de varsta, existand chiar episoade integi cu renume difuzate de posturi de radio din intreaga lume.

Ascultand radio, Foto: ochendaje.livejournal.com

Teatrul radiofonic in Romania

Probabil multi dintre dumneavoastra se gandesc cu nostalgie atunci cand aud cuvantul teatru radiofonic pentru ca, in prezent, acesta nu mai este chiar atat de popular in Romania, cei care sunt cu adevarat pasionati de aceasta forma de manifestare artistica fiind cei mai interesati.

Teatrul radiofonic a reprezentat si inca reprezinta una dintre cele mai importante emisiuni ale Radiodifuziunii romanesti, fiind conceputa in asa fel incat sa ii multumeasca pe ascultatorii de toate varstele. Inainte ca prima piesa de teatru radiofonic sa fie transmisa la radio prin ample imagini acustice, artistii si interpretii recitau pasaje intregi apartinand unor importante opere literare, fapt care a ajutat la punerea bazelor teatrului radiofonic romanesc.

Prima emisiune de teatru radiofonic a fost transmisa pe teritoriul tarii noastre pe data de 18 februarie 1929, piesa difuzata fiind “Ce stie satul” a cunoscutului scriitor roman interbelic – V.Al. Jean. Piesa de teatru, o comedie care a fost pe placul tuturor, a fost jucata in direct de catre interpetii Maria Filotti, Victoria Mierlescu si Ronald Bulfinski, actori de la Teatrul National Bucuresti. Desi transmiterea in direct a fost foarte dificila, teatrul radiofonic a evoluat semnificativ de-a lungul timpului, devenind una dintre metodele de relaxare cele mai apreciate de catre romani.

Dupa succesul piesei “Ce stie satul”, pe data de 3 martie 1929 se joaca pe “scena” radioului piesa lui Mihail Saulescu – “Saptamana iluminata”, pentru ca la inceputul lunii aprile sa se joace doua piese de o importanta deosebita – “O noapte furtunoasa” de I. L. Caragiale si “Gringoire” de Th. Bainville.
Abia in anul 1932 a fost difuzata prima piesa radiofonica pentru copii, o adaptare dupa Charles Parrault – “Ciresica”.

Anul 1934 nu a fost cel mai prolific in ceea ce priveste teatrul radiofonic, de cele mai multe ori fiind difuzate reluari, insa chiar daca in timpul si dupa cel de al Doilea Razboi Mondial teatrul radiofonic romanesc cunoaste declinul, a urmat o perioada prolifica, fapt pentru care emisiunea de teatru radiofonic este difuzata chiar si in prezent. Mai mult decat atat, pasionatii de teatru radiofonic care nu pot urmari emisiunea direct la radio, o pot urmari online pe site-ul www.eteatru.ro, lansat in anul 2009, site care gazduieste inregistrari deosebite din Fonoteca de Aur.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version