Unele dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Bosra, Siria, sunt teatrul roman si citadela, chiar daca originile lor duc spre o alta cultura si civilizatie, de altminteri, nu foarte diferite de cea actuala, a Siriei. Vechiul oras Bosra din Siria se afla la o distanta de 108 kilometri sud de Damasc, prima mentiune referitoare la aceasta asezare fiind facuta undeva prin secolul al XIV-lea i.Hr.

Teatrul roman si citadela din Bosra1

In documentele vremii, Bosra apare sub numele de Burana, aceasta asezare devenind mai tarziu capitala regatului nabatean. Mai aflam, de asemenea, ca Bosra avea sa fie cucerit, in anul 106 d.Hr., de catre imparatul roman Traian. Acesta a si redenumit de indata asezarea, dandu-i numele de Neatraiana Bustra, facand acest oras capitala provinciei romane Arabia.

Pe langa acest statut destul de important, Bosra era si un punct de trecere al pelerinilor si caravanelor, care mergeau pe drumul dintre Mecca si Medina. Pe de alta parte, orasul a functionat si ca fortareata romana, la est de raul Iordan. Si, in sfarsit, Bosra avea sa primeasca statutul de metropola sub domnia imparatului roman Filip Arabul, in secolul al III-lea. Imparatul roman provenea, de altfel, din acest tinut. Ca multe astfel de asezari, la inceputul crestinismului, mai cu seama atunci cand Noua Religie incepuse sa se raspandeasca, undeva prin secolul al IV-lea, Bosra a devenit resedinta episcopala crestina.

Teatrul roman si citadela din Bosra11

Tot in aceasta perioada, a fost cucerit de arabi. Spre deosebire de acestia, cruciatii nu au reusit sa ocupe orasul in anul 1140 cand au incercat sa-l cucereasca, aceeasi incercare esuand si mai apoi, in anul 1183. Si totusi, cruciatii reprezentau o amenintare, drept pentru care Ayyubizii, cei din dinastia care se afla la carma Egiptului. s-au vazut nevoiti sa transforme, in secolul al XIII-lea, teatrul roman intr-o fortareata. In prezent, in orasul Bosra se afla foarte multe vestigii romane, printre care impresionantul teatru roman, cu siruri de coloane aranjate chiar in spatele scenei, arce de triumf, apeducte, bai romane sau rezervoare de apa.

Despre teatrul roman din Bosra se presupune ca ar fi fost construit in secolul al II-lea d.Hr., acesta avand o capacitate de 15.000 de locuri. Initial, scena avea o latime de 45 de metri si o adancime de 8 metri. Pe langa aceasta fascinanta structura romana, in situ mai sunt incluse si ruinele a doua biserici crestine timpurii, dar si mai multe moschei, printre care si celebra Moschee a lui Omar, ridicata in secolul al VII-lea.

Teatrul roman si citadela din Bosra111
Citadela

Cat in privinta citadelei din Bosra, Siria, aceasta se afla in jurul teatrului si a fost construita de-a lungul mai multor vremuri, respectiv in mai multe etape. Oricum, se presupune ca primele ziduri au fost construite in perioada dinastiei ayyubide. Mai tarziu, acestor prime ziduri li s-au adaugat si alte noi structuri, cum ar fi frumoasele turnuri, ridicate dupa prima jumatate a secolului al XI-lea. Vestigiile romane de pe acest sit, dintre care cele mai impresionante sunt teatrul roman si citadela din Bosra, reprezinta un amestec de influente romane, bizantine si islamice. Tocmai de aceea, in anul 1980, orasul Bosra a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.