Telecomanda a devenit un dispozitiv imperios necesar omului, avand in vedere ca o multime de sisteme tehnologice si electrocasnice pot fi operate de la distanta. Primele prototipuri ale acestui dispozitiv au aparut la sfarsitul secolului 19, mai apoi urmand o intreaga evolutie si avansare tehnologica a sa in functie de dispozitivele electrice si electronice create in timp. Telecomenzile se afla acum in casa oricarui om, fie ca astfel controleaza televizoare, aparate de inregistrat, sisteme audio sau usi de garaj.

Telecomanda1

In esenta, telecomanda este un dispozitiv ce da comenzi sistemelor electrice si electronice uzuale. Micile obiecte fara fir si cu butoane comunica prin intermediul semnalelor infrarosii sau radio cu obiectul electrocasnic carora li se potriveste. Semnalul dintre telecomanda si dispozitivul pe care il controleaza se face in prezent prin prisma semnalelor infrarosii, pulsatii de lumina infrarosie care nu pot fi vazute de ochiul omenesc.  Telecomenzile din anii 1970 insa foloseau semnale ultrasonice.

In general, aceste dispozitive funcioneaza doar pentru gama de produse cu care au fost cumparate, insa se gasesc pe piata si telecomenzi universale care simuleaza aceleasi abilitati de control ale telecomenzilor unui anumit produs, putand fi folosite pentru mai toate brandurile de electrocasnice.

Stiati ca….

Primul concept de telecomanda vine din anul 1898 si a fost realizat de Nikola Tesla, care detinea si un patent al noii sale inventii, numind-o pe atunci teleautomaton. Aceasta actiona cu ajutorul undelor radio si controla o barca.

Leonardo Torres Quevedo a obtinut un patent pentru Telekino in 1903, acest dispozitiv emitand unde electromagnetice care constituiau comenzi pe care un robotel trebuia sa le indeplineasca. Cu aceasta mica telecomanda, Torres a pus bazele principiilor operationale ale telecomenzilor din zilele noastre.

Primul dispozitiv de control fara fir pentru aeroplane a fost creat in 1932, iar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cercetarile in acest sens s-au intensificat.

Spre anii 1940 au aparut primele dispozitive mici de control – ce-i drept cu fir – pentru utilizatorii casnici.

Prima telecomanda pentru un televizor a fost creata in anii 1950 de catre firma Zenith Radio Corporation, aceasta fiind intitulata sugestiv Lazy Bones. Era conectata la televizor printr-un fir, insa facea o treaba foarte buna pentru cei lenesi, care nu doreau sa se ridice din pat pentru a inchide televizorul inainte de culcare.

In 1955 a aparut prima telecomanda cu fir, dezvoltata de Robert Adler, un angajat al firmei Zenith. Era insa destul de scumpa si folosea ultrasunete pentru a schimba volumul si canalul televizorului.

Desi inainte de anii 1970 telecomenzile nu erau neaparat necesare, odata cu dezvoltarea sistemului de teletext realizat de BBC si necesitatea unei telecomenzi si utilitatea acesteia au crescut. Si designul telecomennzilor a trebuit sa fie schimbat, caci noile optiuni de schimbare a culorii, accesare a paginii teletext sau revenirea pe programul de televiziune necesitau noi si noi butoane. Asa au aparut telecomenzile cu butoane numerice.

Telecomanda pentru transformatorul cablu TV a fost creata in 1980 de catre compania canadiana ViewStar, aceasta devenind si prima telecomanda cu infrarosu.

In 2006 a fost creata prima telecomanda cu tehnologie de miscare ce permite utilizatorului sa controleze televizorul prin gesturi. Aceasta functioneaza prin unde radio ce comunica prin intermediul unei antene USB cu televizorul, neavand nevoie de o linie directa de vizualizare dintre telecomanda si televizor.

Telecomanda11

Producatorii de televizoare au introdus pe piata si telecomenzi cu Bluetooth care nu mai necesita o legatura directa intre emitator si receptor.

Telecomanda a insemnat schimbarea modului de structurare al programelor de televiziune, caci producatorii au trebuit sa integreze noi si noi efecte vizuale si nu numai pentru a nu pierde telespectatori la finele emisiunilor, serialelor sau in timpul pauzelor de publicitate.

Spre sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000, popularitatea telecomenzilor a crescut tot mai mult, avand un adevarat boom electronic; totul poate fi controlat prin intermediul acestor dispozitive: sisteme audio, televizoare, calculatoare, DVR, receiverul antenei parabolice, luminile s.a.. In medie, in fiecare casa se gasesc cel putin trei telecomenzi folosite frecvent.

Spre sfarsitul anilor 2000 au fost create si primele programe pe telefoane inteligente care permit utilizatorului sa foloseasca telefonul ca telecomanda pentru mai toate dispozitivele ce pot fi controlate de la distanta.

Telecomanda este folosita in industrie, in armata, in controlarea satelitilor si a robotilor trimisi pe alte corpuri ceresti, pentru controlarea aplicatiilor pe calculator, in fotografie sau pentru distractie. Majoritatea consolelor existente pe piata la ora actuala au diferite accesorii fara fir care se muleaza pe conceptul de telecomanda si care ofera distractie in familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.