Judetul Teleorman se afla in Muntenia, are resedinta la Alexandria si este alcatuit din trei municipii, doua orase si 93 de comune. Se invecineaza cu judetele Olt, Dambovita, Arges si Giurgiu.
Nu se cunoaste cu certitudine originea numelui judetului, insa exista mai multe ipoteze. Unii istorici sunt de parere ca numele ar insemna “padurea cumanilor” (sau “padurea Cumana”), deoarece una din denumirile cumanilor este “tele”, iar pe teritoriul judetului a existat o padure deasa. Mai mult, in documentele din Evul Mediu, judetul actual era mentionat sub numele de “Cumania neagra”. O alta ipoteza e ca numele inseamna “padure nebuna”, fiind de origine turca. Din pacate, nu mai exista nicio urma din vechea padure, in anul 2010 o furtuna scotand din radacini ultimul copac al acestei paduri, care era cel mai vechi stejar de pe teritoriul Romaniei.
Judetul Teleorman a fost atestat documentar pentru prima data in anul 1441, intr-un act al domnitorului Vlad Dracul, desi se pare ca aceasta forma administrativa exista inca din timpul lui Mircea cel Batran. Avand in vedere amplasamentul sau, langa Dunare, judetul a fost deseori tinta invadatorilor, fiind de cateva ori atacat de turci, care au si transformat localitatea Turnu in raia, aceasta functionand pana in anul 1829.
De-a lungul timpului, economia judetului Teleorman s-a bazat foarte multe pe agricultura, insa sfarsitul secolului al XVIII-lea a adus o schimbare, avand in vedere ca cele mai multe dintre orasele tarii au inceput sa se industrializeze. Cu toate acestea, foarte mult timp, judetul a fost numit” granarul Romaniei”, avand cea mai mare productie de cereale din tara.
Potentialul turistic al judetului Teleorman nu este foarte ridicat, mare parte din turism bazandu-se pe posibilitatile de agrement pe care le ofera Dunarea. De altfel, localitatile de la malul Dunarii se sprijina pe vanatoare si pescuit, aceste doua ramuri fiind destul de bine dezvoltate. Dintre destinatiile turistice, cea mai populara este municipiul Alexandria. Aici se gasesc numeroase biserici, cea mai importanta fiind Catedrala “Sfantul Alexandru”, picturile interioare ale acesteia fiind realizate de Stefan Luchian.
Catedrala poarta numele domnitorului Alexandru D. Ghica, acesta fiind inmormantat in cripta bisericii. Tot in Alexandria se afla Muzeul Judetean de Istorie, care are un patrimoniu de peste 50.000 de obiecte, grupate in 65 de colectii (numismatica, arheologie, etnografie etc).
Un alt oras turistic este Turnu Magurele, unde se gasesc ruinele unei cetati construite in timpul imparatului Traian. Tot aici se afla ruinele Cetatii medievale Turnu, care a facut parte din sistemul defensiv al Tarii Romanesti. Cetatea a jucat un rol important in timpul lui Mircea cel Batran, iar la sfarsitul domniei acestuia a fost cucerita de turci. A fost restituita de acestia in 1829, cand a fost arsa si daramata. Un alt obiectiv turistic al orasului este Catedrala ortodoxa “Sfantul Haralambie”, de dimensiuni impresionante si cu un stil asemanator Manastirii Curtea de Arges.
In judetul Teleorman nu exista decat doua case memoriale si ele merita vizitate. Una dintre ele este Casa memoriala “Marin Preda”, care se afla in Silistea Gumesti, muzeul fiind amenajat in casa in care romancierul s-a nascut si si-a petrecut primii ani din viata. Cealalta este Casa memoriala “Zaharia Stancu” din localitatea Salcia.