Newton a fost un om ocupat. Acesta a fost primul care a identificat si a inceput sa inteleaga gravitatia. El a descoperit deasemenea ca lumina alba este compusa din culori si s-a aflat printre primii care au formulat disciplina matematica a calculelor. In anul 1668, in Anglia, Newton a creat un telescop mic, dar puternic, care nu a avut probleme cu aberatiile cromatice. Astronomii se luptasera timp de ani de zile cu aberatiile cromatice, cu franjurii de culoare care inconjurau obiectele luminoase vazute printr-o lentila de sticla. Cand lumina trece printr-o lentila, aceasta se sparge in diverse culori, deoarece sticla curbeaza culorile in cantitati diferite. Solutia lui Newton a fost simpla: acesta a scos lentila din telescop. Astfel a luat nastere telescopul lui Newton.

Newton a inlocuit lentila principala cu o oglinda lustruita, rotunda, din metal. Acesta a experimentat cu diverse amestecuri de metal si s-a decis asupra unuia care era compus din sase parti cupru si doua parti staniu. Oglinda era aproape la fel de stralucitoare ca argintul (care era extrem de costisitor si se coroda repede) si reflecta foarte multa lumina. Cu cat oglinda reflecta mai mult lumina, cu atat mai buna era imaginea cerului oferita de telescop. Razele de lumina nu mai treceau prin sticla, prin urmare, imaginile stralucitoare nu mai erau inconjurate de un halou colorat. Din pacate, Newton nu a putut elimina o alta problema comuna – aberatia sferica, sau vederea neclara cauzata de forma sferica a oglinzii principale.

Newton renuntase la incercarea de a modela suprafetele non-sferice. El incercase acest lucru in anul 1666, insa tehnologia din acea vreme nu era indeajuns de avansata pentru asa ceva. Sfera este cea mai usoara forma de modelat. Formele non-sferice sunt foarte greu de modelat. De fapt, astronomii au fost nevoiti sa astepte pana in anul 1721, cand John Hadley a reusit sa modeleze prima oglinda non-sferica.

Pentru a evita ca lumina reflectata sa fie blocata de capul sau, Newton a adaugat o oglinda in plus (oglinda secundara), care trimitea lumina catre ocular. Newton a creat doua telescoape de reflectie, insa niciunul dintre ele nu a fost utilizat foarte mult. Scopul lor a fost mai mult de a demonstra ideile lui Newton cu privire la telescoape, mai degraba decat observarea cerului. Desi alti oameni de stiinta au fost nevoiti sa imbunatateasca designul lui Newton inainte ca acest tip de telescop sa devina popular, astazi, inca le numim reflectoare newtoniene, dupa creatorul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.