Multi oameni stiu ca cele mai multe planete din sistemul solar au temperaturi extreme care sunt improprii pentru sustinerea vietii. Insa, care sunt de fapt temperaturile planetelor? Mercur este planeta cea mai apropiata de soare, prin urmare am putea presupune ca aceasta este un cuptor arzator. In timp ce temperatura de pe Mercur poate atinge 465 de grade Celsius, aceasta deasemenea poate scadea pana la -184 de grade Celsius. Exista o foarte mare variatie a temperaturii pe Mercur deoarece aceasta planeta nu are atmosfera.
Venus, cea de-a doua cea mai apropiata planeta de soare, are cele mai mari temperaturi medii din sistemul solar, care ajung pana la 460 de grade Celsius. Venus este atat de fierbinte deoarece se afla aproape de soare si are o atmosfera groasa. Atmosfera planetei Venus este compusa din nori grosi care contin dioxid de carbon si dioxid de sulf. Aceasta atmosfera creeaza un efect puternic de sera, captand caldura soarelui si transformand planeta intr-un cuptor. Pamantul este cea de-a treia planeta de la soare si este singura planeta cunoscuta capabila sa sustina viata. Temperatura medie pe Pamant este de 7,2 grade Celsius, insa aceasta variaza mult mai mult decat cea de la extremele sale. Cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata a fost de 70,7 grade Celsius in Iran, iar cea mai scazuta temperatura a fost de -89,2 in Antarctica.
Marte este rece fiindca nu are o atmosfera cu ajutorul careia sa retina caldura si se afla destul de departe de soare. Deoarece Marte are o orbita excentrica in jurul soarelui, temperaturile sale pot varia cu pana la 30 de grade Celsius in timpul verii, in emisfera de nord si cea de sud. Temperatura minima pe Marte este de -140 de grade Celsius, iar cea maxima este de 20 de grade Celsius.
Jupiter nu are o suprafata solida, intrucat este un gigant de gaz, prin urmare nu are temperatura de suprafata. In partea de sus a norilor, temperatura este de aproximativ -145 de grade Celsius. Pe masura ce ne apropiem de centrul planetei, temperaturile cresc. In punctul in care presiunea atmosferica este de 10 ori mai mare decat pe Pamant, temperatura este de 21 de grade Celsius – oamenii de stiinta numesc acest lucru “temperatura camerei”. In nucleul planetei, temperatura este mult mai ridicata, putand atinge 24 000 de grade Celsius. Ca o comparatie, nucleul lui Jupiter este mai fierbinte decat suprafata soarelui.
Datorita inclinarii axei sale, emisferele de sud si de nord ale planetei Saturn sunt incalzite in mod diferit, cauzand modificari sezoniere si de temperatura. Ca si pe Jupiter, temperatura din atmosfera superioara este mica (pana la -175 de grade Celsius) si creste pe masura ce ne apropiem de centrul planetei. Uranus este cea mai rece planeta, cea mai mica temperatura inregistrata fiind -224 de grade Celsius. Desi Uranus se afla departe de soare, acesta nu este singurul motiv pentru care este atat de rece. Toti ceilalti giganti de gaz degaja mai multa caldura din nucleele lor, decat primesc de la soare.
Uranus are un nucleu cu o temperatura de aproximativ 4737 grade Celsius, care inseamna doar 1/5 din temperatura nucleului lui Jupiter. Cu o temperatura ce ajunge pana la -218 grade Celsius in atmosfera superioara, Neptun este una dintre cele mai reci planete din sistemul nostru solar. Ca si ceilalti giganti de gaz, Neptun are un nucleu mult mai fierbinte (in jur de 7000 de grade Celsius).