Templul de aur din India este inconjurat de un lac artificial, un lac creat de mana omului care este legat de templu si orasul din apropiere. Acest templu se afla in Punjab, in nordul Indiei. Cel mai usor mod de a ajunge la templu este pe calea aerului, cu avionul, intrucat aeroportul Amritsar este aproape de acesta. Constructia lacului a inceput in anul 1573, sub supravegherea celui de-al patrulea guru al Shikismului, Guru Ram Das Ji.
Lacul a fost terminat dupa patru ani, in 1577. In acest timp, in jurul lacului a inceput sa se formeze un oras. La inceput orasul s-a numit Ramdaspur, dupa cum se numea cel de-al patrulea guru, dar mai tarziu numele sau a fost schimbat. Intrucat orasul incepuse sa fie asociat cu constructia lacului, acesta a luat numele lacului. Astazi atat lacul cat si orasul se numesc Amritsar. Cuvantul “amritsar” inseamna “lacul nectarului nemuritor”. Templul este acoperit cu sute de kilograme de aur, insa aurul a fost adaugat abia in anul 1760 de catre un maharajah, dupa un atac al afganilor.
Templul de aur din India a inceput sa fie construit in 1588, sub supravegherea celui de-al cincilea guru, Guru Arjan Dev Ji. Conform unei legende, acest guru i-a cerut unui prieten apropiat sa puna piatra de fundatie a cladirii. Dupa ce acest prieten a pus piatra de fundatie, un mason a schimbat pozitia pietrei, iar Guru Arjan Dev Ji i-a spus masonului ca din cauza ca a schimbat ce facuse prietenul sau, cine stie ce dezastru se va intampla. Aceasta legenda a fost folosita pentru a explica oarecum de ce templul de aur din India a fost tinta unor atacuri atat de numeroase de-a lungul timpului. Acest templu a fost atacat de afgani, mongoli si chiar si de armata indiana.
Majoritatea atacurilor asupra templului de aur au avut loc la jumatatea secolului al 18-lea. In aceasta perioada templul a fost atacat de numeroase ori de catre calaretii afgani. Acesti calareti au cauzat distrugeri destul de mari templului, de aceea in 1764 a avut loc un proces de restaurare al cladirii. Un alt atac important a avut loc in 1984, cand armata indiana a atacat templul de aur din India, atac ce s-a numit “Operatiunea Bluestar”. Armata indiana avea ordine sa patrunda in templu pentru a-i scoate pe militantii sikh, despre care se credea ca incepusera sa stranga armament in incinta cladirii.
Operatiunea s-a incheiat cu lupte sangeroase intre militanti si armata, timp in care au murit foarte multi oameni de ambele parti. Atacul asupra acestui sanctuar Sikh si felul in care a fost efectuat a fost si inca este extrem de controversat. La doar cateva luni dupa acest atac, a fost asasinata Indira Ghandi, primul ministru al Indiei la acea vreme, de catre doua dintre garzile sale personale sikh. Dupa acel atac asupra templului de aur, au fost necesare procese de restaurare extinse si elaborate.
Numele real al templului de aur este Harmandir Sahib. Exista putine locuri in lume unde privelistea superba se intrepatrunde cu atmosfera pasnica intr-un mod atat de armonios ca aici. Templul de aur din India face parte dintr-un complex mult mai mare in care sunt cuprinse si alte cladiri ca altare sikh, temple si alte locuri sfinte. Inauntrul zonei templului pot fi gasesc trei arbori sacri, fiecare fiind asociat cu un eveniment istoric sau cu un sfant Sikh. In mijlocul acestui complex se afla ceea ce este cunoscut sub numele de Templul de Aur din India, care reprezinta coroana de aur.
De cand a fost incheiata constructia templului de aur, Harmandir Sahib este vazut ca fiind unul din cele mai importante temple ale Sikhismului, daca nu chiar cel mai important. Acesta a devenit un centru al pelerinajului, toti adeptii sikh incercand sa viziteze acest templu macar o data in decursul vietii. Unul din motivele principale pentru care acest templu este atat de important, este ca manuscrisul sacru al credintei sikh al gurului Adi Sri Granth Sahib, este pastrat in acest templu. Acest manuscris sacru contine 1430 de parti, scrise de catre cei care au fost guru, in perioada cuprinsa intre anii 1469 si 1709. In timpul zilei, acest manuscris este citit fara oprire inauntrul templului si descrie cum este Dumnezeu si care este calea cea dreapta pe care trebuie sa mearga omul.
Templul de aur din India are cate o intrare pe fiecare parte a sa, ceea ce simbolizeaza importanta acceptarii si deschiderii sale fata de toata lumea, indiferent de religie, rasa sau sex. Templul este un loc unde toti oamenii sunt bineveniti.