Templul de la Luxor, Egipt, este situat pe malul estic al Nilului, in vechiul oras cunoscut in Antichitate sub numele de Teba. Acest templu a fost construit in timpul Noului Regat, in jurul anului 1400 i.Hr. Templul de la Luxor, Egipt, este dedicat zeilor Amun, Mut si Khonsu, iar aici avea loc cel mai important festival religios din Egiptul antic, Festivalul Opet. In timpul acestui festival, statuile lui Amun, Mut si Khonsu erau duse de la Karnak la Luxor. De aceea, acest templu nu este aliniat cu linia raului, cum se obisnuia, ci cu linia templului de la Karnak.

Templul de la Luxor, Egipt, este mentionat pentru prima data in niste stele gasite in cariera de piatra de la Maasara, la est de Memphis, care dateaza din timpul domniei lui Ahmose I. Aceste stele au inregistrat excavarea calcarului, care urma a fi folosit in constructia unor temple, printre care si Templul de la Luxor, care a fost numit “Casa lui Amun din Sanctuarul Sudic”. Cea mai veche structura descoperita la Luxor dateaza din timpul domniei lui Hatshepsut si Tuthmosis III. Altarul pe care acestia l-au construit a fost mai tarziu extins si remodelat de catre Ramses II. Tutankhamon de asemenea a construit mare parte din detaliile vazute in templu, insa acestea au fost mai apoi insusite de Ramses II si Horemheb.

Accesul in templu se face astazi printr-o poarta, despre care se presupune ca a fost construita in timpul perioadei romane. In Antichitate, Templul de la Luxor, Egipt, era conectat de Templul din Karnak printr-o alee lunga, care ducea direct la primul pilon. Aceasta alee a fost construita de catre Hatshepsut, iar mai tarziu, Amenhotep III a adaugat pe marginile aleei niste sfincsi cu cap de berbec. Intregul complex de la Luxor este inconjurat de un zid din caramida, construit de Nectanebo I.

Templul de la Luxor11

Intrarea in templu este exact unde se vede primul pilon. Acest pilon a fost construit de Ramses II si a fost decorat cu scene din triumful sau militar in batalia de la Kadesh, si cu alte scene din expeditiile sale militare. De-a lungul anilor, si ceilalti faraoni au adaugat scene din triumfurile lor militare, pe primul pilon. La intrarea in Templul de la Luxor, Egipt, se aflau odinioara 6 statui masive ale lui Ramses. Doua din aceste statui stateau jos, iar celelalte 4 stateau in picioare, insa astazi doar cele 2 statui care stau jos mai sunt oarecum intacte.

Tot la intrare se mai poate vedea un obelisc de 25 de metri, din granit roz, de asemenea construit de Ramses II. Langa el se mai afla un obelisc identic, care astazi poate fi admirat in Place de la Concorde din Paris, Franta. Cei 4 babuini sacri, care intampina soarele la rasarit, sunt sculptati pe piedestal, iar numele si epitafurile lui Ramses se pot vedea pe fiecare parte a obeliscului. Dupa ce trec de primul pilon, vizitatorii intra intr-o curte inconjurata de coloane, in care se gasesc niste statui imense ale lui Amenhotep III.

Templul de la Luxor111

Din aceasta curte se ajunge in colonada procesionala, construita de Amenhotep III, la care au fost adaugate decoratiuni de catre Tutankhamon, Seti I si Horemheb. La intrarea in colonada se afla 2 statui care il reprezinta pe Tutankhamon, insa pe fiecare statuie, Ramses II si-a scris propriul nume. In aceasta colonada se gasesc 14 coloane, cate 7 pe fiecare rand, iar peretii sunt decorati cu scene care infatiseaza momente din Festivalul Opet. Alte decoratiuni infatiseaza revenirea lui Amun si a altor zei traditionali, dupa erezia Amarna din secolul 14 i.Hr., care durase timp de 20 de ani. Aceste decoratiuni sunt atribuite lui Tutankhamon, insa numele sau a fost sters si inlocuit cu numele lui Horemheb.

Dupa colonada lui Amenhotep III, se afla o alta curte, construita tot de acesta. In aceasta curte se gasesc randuri duble de coloane, iar in capatul sudic se afla altare inchinate lui Mut si Khonsu. Sub podeaua acestei curti au fost gasite niste statui, care acum pot fi admirate Muzeul Luxor. Decoratiunile care pot fi vazute in aceasta curte, infatiseaza incoronarea lui Amenhotep III de catre zei. In partea de sud a curtii, se afla o curte hypostyle alcatuita din 32 de coloane, care duce catre sanctuarul din interiorul templului. In stanga pasajului central se afla un altar inchinat Imparatului Roman Constantin.

Templul de la Luxor1111

La sanctuar se ajunge printr-o anticamera intunecata, cu 8 coloane, care era folosita drept templu in timpul perioadei romane. De aceea decoratiunile romane acopera decoratiunile egiptene initiale, insa acestea mai pot fi zarite pe alocuri, pe unde s-a cojit vopseaua. In Templul de la Luxor, Egipt, se mai gaseste o anticamera, in care se afla 4 coloane si decoratiuni ce il infatiseaza pe Amenhotep II oferind tamaie zeului Amun. Dupa anticamere, se afla un altar, construit de Amenhotep III si reconstruit mai tarziu de Alexandru cel Mare, in care era pusa statuia lui Amun in timpul Festivalului Opet. De asemenea se mai afla 3 camere private care apartineau zeilor, si Altarul Nasterii lui Amenhotep III, unde era proclamata originea divina a regelui.

La un moment dat, aici exista o capela dedicata zeitei Hathor, construita de Taharqa, si o colonada construita de Shabaka. Aceste doua constructii insa au fost distruse. Hadrian a construit aici un mic altar din caramizi in cinstea lui Serapis, insa din aceasta structura a mai ramas decat o statuie a lui Isis si niste moloz. Romanii au construit aici un fort, si se crede ca in 1500, acestia au fost stationati in acest fort.

Templul de la Luxor11111

In coltul de nord-est al templului a fost construita o bazilica crestina, iar mai tarziu, pe ruinele bazilicii a fost ridicata o moschee dedicata sfantului Abu’l Hagag. Templul de la Luxor, Egipt, este un loc incarcat de mister si istorie, si este una din cele mai frumoase constructii antice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.