Templul lui Horus din Egipt este al doilea ca marime, dupa templul Karnak de la Luxor. Acest templu a fost construit pe ruinele unui alt templu faraonic, mai vechi, iar pe locul unde se inalta azi templul se crede ca a avut loc lupta dintre zeul Horus si unchiul sau, zeul Seth, in care invingator a fost Horus. Este cel mai bine pastrat templu din Egipt, cel mai probabil datorita faptului ca a fost ingropat in nisip, aproape in totalitate, timp de 2000 de ani. Templul lui Horus din Egipt arata aproape la fel ca la inceput cu exceptia unor mici deteriorari cauzate de fum, a disparitiei frunzelor de aur cu care a fost decorat si a unor mici vandalizari. Acest templu a fost construit de dinastia Ptolemeica, cel care a inceput constructia fiind Ptolemeu al 3-lea Euergetes in anul 207 i.Hr., iar cel care a terminat-o fiind Ptolemeu al 12-lea in anul 57 i.Hr. In anul 30 i.Hr. romanii au ajuns in Egipt.

Horus Temple1

Intrarea in templu se face printr-o poarta formata din piloni, acesti piloni fiind construiti in asa fel incat sa fie identici in toate detaliile, inclusiv prin decoratiunile de pe pereti. Pe fatada templului dedicat lui Horus este infatisat Faraonul intr-o pozitie in care acesta isi loveste inamicii in fata lui Horus si a lui Hathor. Tot pe fatada se pot observa santurile in care erau tinute pavilioanele sau catargele, accesul la acestea facandu-se prin intermediul unei scari aflate in interiorul pilonilor. Acele scari duceau la camere de unde se putea ajunge la catarguri. La intrare vizitatorii pot vedea si astazi, doua imagini sculptate ale lui Horus sub forma de soim, care pazesc templul.

In Templul lui Horus din Egipt sunt nenumarate lucruri de vazut. Pe reliefurile suprafetei interioare, dupa ce treci de poarta, se poate vedea infatisata reuniunea dintre zeul Horus si sotia lui, Hathor. Aceasta scena se numeste “Ospatul frumoasei intalniri”, iar aceasta reuniune avea loc in cea de-a treia luna de vara in fiecare an. Preotii de la templul lui Hathor ii scoteau statuia zeitei din sanctuarul sau de la Dendera si o aduceau alaturi de statuia lui Horus.

Horus Temple11

Cele doua statui ramaneau impreuna timp de 14 zile, astfel conectand spiritual cele doua temple, cel al lui Hathor de la Dendera si cel al lui Horus de la Edfu. Curtea, in care se afla Templul lui Horus din Egipt, este inconjurata in 3 parti de o colonada sustinuta de 32 de coloane. La baza fiecarei coloane se pot vedea frunze stilizate, iar varful este asemanator unor flori, toate acestea vrand sa reprezinte vegetatia care se inalta catre soare. Deasupra frunzelor stilizate sunt sculptate doua simboluri, si anume simbolul “ankh”, care inseamna viata, si simbolul “uas”, care inseamna putere.

Traversand curtea se ajunge la intrarea in templu, care este pazita de doua statui ale lui Horus, infatisat ca un soim urias care poarta coroana dubla a Egiptului. Statuia lui Horus din stanga intrarii s-a pastrat foarte bine, iar vizitatorii adeseori isi fac poze cu aceasta. Acest lucru nu-i de mirare, intrucat statuia este foarte frumoasa si impunatoare, sculptorul reusind sa surprinda perfect privirea patrunzatoare a soimului.

Horus Temple111

Cand intri in templu, in sala construita in stil hypostyle, poti admira cele 12 coloane care sprijina tavanul. In partea din stanga a salii se afla o camera destul de mica, care reprezinta biblioteca. Aceasta camera este atat de mica incat lumea se intreaba de ce a fost numita “biblioteca”, dar adevarul e ca in aceasta camera nu era tinute carti, ci un catalog care este inscriptionat pe peretii camerei. Pe tavanul din sala principala sunt pictate cerul si alte simboluri astronomice. Dupa sala principala, se intra intr-o alta sala mai mica. In aceasta sala se afla o usa care duce la iesirea din templu, spre o fantana, si inca o usa care duce spre o camera unde erau preparate parfumuri si tamaie, folosite la ritualuri. In stanga si in dreapta acestei Sali, se gasesc niste scari care duc spre acoperis. In timpul festivalului de Anul Nou, statuia lui Horus era urcata pe acoperis pe scarile din partea stanga, pentru a fi revitalizata de catre soare, iar apoi era coborata de pe acoperis pe scarile din partea dreapta.

Traversand un vestibule si o sala, se ajunge in cel mai sacru loc din Templul lui Horus din Egipt, si anume sanctuarul. Aici se afla un altar creat dintr-o singura bucata de granit, acesta fiind creat pentru ultimul conducator egiptean, pe nume Nectanebo al doilea. Demult, pe acest altar se afla o statuie de aur ce-l reprezenta pe Horus. Sanctuarul este inconjurat de niste capele mici, dedicate celorlalti zei ai Egiptului: Min, Ra, Hathor, Osiris si Khonsu.

Horus Temple1111

Cand parasesti Templul lui Hathor din Egipt, in partea dreapta se poate vedea o mica structura numita “Mammisi”, pe care sunt infatisate scene din nasterea rituala a lui Harsomtus, fiul lui Horus cu Hathor. Acest templu este la fel de magnifies, misterios si incarcat de istorie, indiferent ca este vizitat in timpul zilei sau in timpul noptii. O vizita la Templul lui Horus din Egipt este o experienta coplesitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.