Templul Mormon din Salt Lake City reprezinta una dintre cele mai impunatoare cladiri din orasul american, iesind in evidenta in fata tuturor celorlalte temple din SUA. A starnit interesul si admiratia multor oameni, fie ei dedicati sau nu credintei mormonilor, iar in prezent este centrul de unde milioane de dolari sunt stransi si directionati in fiecare an. Principalul simbol arhitectonic al unei religii pline de controverse, templul ramane mereu sa aminteasca oamenilor ca Biserica lui Iisus Hristos si a Sfintilor Zilei de Apoi nu pleaca nicaieri.
Templul Mormon din Salt Lake City nu este decat apogeul istoriei mormonismului, asa cum este denumit in mod popular. Istoria aceste religii care acum include 14.000.000 de adepti a inceput in anii 1830, cand fondatorul ei, Joseph Smith, a avut dupa cum avea sa pretinda mai tarziu o revelatie devina, in cadrul careia a primit niste tablete de aur care includeau adevaratul cuvant al lui Dumnezeu, o adaugire necesara Bibliei. Smith a aflat din tablite, care trebuiau decodate, povestea unor profeti americani indigeni, care ar fi primit si ei revelatia divina in trecut, precum si calea prin care se poate ajunge la mantuire. Cu dorinta de a construi un nou Sion in SUA, Smith a atras simpatia unor membri bogati ai comunitatii, care l-au ajutat sa isi raspundeasca noua carte.
Comunitatea mormonilor s-a format relativ repede, acestia dorind sa inceapa formarea noului Sion din Missouri. Modul de viata deosebit al mormonilor insa a facut ca acestia sa fie alungati de acolo, neputandu-si recastiga pamantul nici dupa o actiune violenta. In ciuda mortii liderului, asasinat in 1844, biserica s-a raspandit si mai mult multumita misionarismului si a inceput sa construiasca temple.
Templul Mormon din Salt Lake City a fost al patrulea templu terminat din SUA, insa a fost primul inceput. Contructia monumentala a avut nevoie de 40 de ani pana la a primi ultimele finisari, numai transportul materialelor de constructie dovedindu-se o adevarata sarcina de titan. Templul a fost construit dintr-un material asemanator granitului, care a trebuit adus dintr-o cariera la 20 de mile distanta de locul constructiei. Mare parte din elementele constructiei au relevanta simbolica, acestea fiind expuse cu lux de amanunte in ghidurile templului. Constructia cu trei turnuri a fost asemanata de multi cu templul lui Solomon, insa cladirea mormona este mai inalta decat dimensiunile specificate in Biblie. Pana la urma e vorba de o noua perspectiva.
Templul Mormon din Salt Lake City este unul din putinele care au o statuie a ingerului Moroni, cel care a adus revelatia lui Joseph Smith. Intial planurile includeau doua statui, insa pana la urma a ramas doar una, realizata de un sculptor educat la Paris si motiv de mandrie pentru membrii bisericii. Alte simboluri specifice sunt: 12 varfuri adiacente celor 3 turnuri si care simbolizeaza cei 12 apostoli, mai multe asa numite pietre, ale lunii, pamantului, stelelor, ale norilor si soarelui, toate reprezentand diverse stadii ale evolutiei spirituale a omului; se mai poate observa reprezentarea simbolica a unei constelatii care in trecut ii ghida pe calatori, precum si doua maini impreunate, simbol al rugaciunii, alaturi de ochiul atoatevazator, intalnit in mai multe ramuri ale crestinismului.
O mare varietate de sali si camere slujesc diverselor scopuri ritualice; astfel mai multe camere sunt denumite simbolic, fiecare avand alt rol; acestea sunt: Camera Creatiei, Gradinii, Lumii, Pamanteasca si Celesta. Multe dintre camerele din Templul Mormon din Salt Lake City sunt pictate si decorate intr-un stil modern si atractiv.
Complexul din Piata Templului, care include si cladirea principala, adaposteste si alte cladiri cu alte roluri. Astfel, templul este dotat cu un tabernaclu pentru faimosul sau cor, o sala de conferinte ce respecta cele mai inalte stadarde, birouri pentru rezolvarea diverselor chestiuni, o piscina si o casa memoriala dedicata lui Joseph Smith. Intrega piata devine o sursa de mandrie pentru mormoni mai ales de Craciun, cand este imbracata in mii de luminite.
Desi constructia a fost uneori criticata pe motivul investitiei imense, aceste critici sunt prea putin justificate, intrucat fiecare membru al Bisericii lui Iisus Hristos si a Sfintilor Zilei de Apoi doneaza 10% din tot ce castiga bisericii. O parte semnificativa este folosita pentru activitatile misionare, extrem de active in cadrul acestei credinte, dar si actiunilor umanitare de ajutorare a oamenilor afectati de saracie si dezastre naturale. Aceste activitati au fost derulate pentru prima data in timpul Crizei din 1929-1933.
Astazi, Templul Mormon din Salt Lake City este deschis oricaror vizitatori, fara taxa, un ghid prietenos prezentand istoria religiei si a templului oricui doreste sa asculte. Astfel, vorbitorii a 40 de limbi de circulatie internationala se pot informa in legatura cu mormonii direct de la sursa, fara ca macar sa uzeze de alta limba. Mormonii chiar se mandresc de faptul ca templul lor este cea mai vizitata atractie din intreg statul Utah. Fie ca este asa, fie ca nu, in mod sigur cei de aici chiar stiu cum sa primeasca musafirii.