Testoasa-clatita este o specie endemica din regiunile cu savane aride si pante stancoase uscate si acoperite cu buruieni ale muntilor din estul Africii, Kenya si Tanzania. Poate fi intalnita la altitudini de pana la 1800 m. Are capacitatea de a escalada cu usurinta pietrele si rocile de stanca, dar si de a se strecura printre fisurile acestora deoarece carapacea ei este foarte mult aplatizata si in acelasi timp flexibila, are doua deschideri la oasele din partea inferioara a acesteia.

In acest fel reuseste sa scape cand este in pericol, se refugiaza cat poate de repede in crevasele inguste din raza vizuala a animalelor si pasarilor de prada. De asemenea are obiceiul sa-si fereasca membrele anterioare de atacul pradatorilor, si le roteste usor si le ascunde sub carapace.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 14-17 cm (in cazuri exceptionale si de 20 cm), greutatea la masculi este de 350 g, iar la femele de 550 g. Intotdeauna femela este mai mare decat masculul. La aceasta specie apare un dimorfism sexual pronuntat pus in evidenta nu doar prin marimea corpului ci si de desenul in culori ale carapacei.

Femela are un desen mai amplu in nuante maronii-inchise si maronii-aurii, iar la mascul dungile radiale maronii-inchise care apar pe fondul de culoare maroniu-deschis sunt mai multe, astfel desenul apare mai intens colorat. Picioarele sunt groase, au pe suprafata lor solzi puternici si mari, coloritul este galben-maroniu si sunt prevazute cu gheare mari si ascutite.

Testoasa-clatita poate fi crescuta si in conditii de captivitate, intr-un terariu in care temperatura aerului sa fie de 28-30 grade Celsius, iar nivelul de umiditate destul de scazut. Daca se achizitioneaza o pereche – mascul si femela – este necesar un terariu care sa aiba astfel de dimensiuni minime: inaltimea de 40 cm, lungimea de 70 cm si latimea de 50 cm. Pe fundul adapostului se pune un strat destul de gros de nisip grosier (de 8-10 cm).

Citește și:  Specii de șopârle din Noua Guinee – Scincida-crocodil (Tribolonotus gracilis)

Țestoasă-clătită

Intr-un colt trebuie sa fie cateva pietre sau roci cu fisuri, in care testoasa sa se ascunda cand doreste cum face in mediul sau natural. Nu trebuie sa lipseasca vasul cu apa din piatra, in care nivelul sa fie de cel mult 1,5 cm. Hrana trebuie sa cuprinda in special ierburi, legume si fructe. Foarte bune sunt frunzele de papadie, patlagina si trifoi, funzele de varza si salata verde, felii de morcovi, bucatele de broccoli, dovlecei, ardei gras, mere si alte fructe.

Ia perioada de reproducere, din luna ianuarie si pana in februarie, masculii sunt agresivi, se lupta intre ei pentru a se imperechea cu femelele. Femela depune mai multe ambreiaje, fiecare fiind format din cate un ou.

Acesta este destul de mare, are greutatea de 35 g. Daca reproducerea se face in terariu, grosimea stratului de nisip in care vor fi depuse ouale trebuie sa fie de mai mult de 10 cm, iar temperatura de 28-30 grade Celsius. Ouale sunt incubate pana la 188 zile, apoi eclozeaza si apar micile testoase (cu lungimea de 4 cm) care au pete negre si maro-inchis pe carapace pe un fond de culoare galben-deschis.

Testoasa-clatita are denumirea stiintifica de Malacochersus tornieri, face parte din ordinul Testudines, familia Testudinidae si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Cel mai mare dusman al acestei testoase este omul.

Video – Testoasa-clatita (Malacochersus tornieri):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.