Testoasa stelata indiana (Geochelone elegans) este una dintre cele mai interesante specii de broaste testoase din lume, datorita formei carapacei sale. Traieste in sudul Asiei, in dunele cu nisip si padurile cu arbusti Sri Lanka, precum si in zonele desertice din Pakistan.
Aceasta testoasa are lungimea carapacei de aproximativ 28 cm si cantareste cca. 7 kg. Carapacea este puternic boltita are mai multe scuturi tuguiate cu desene in forma de stea, cu raze negre-maronii si galbui ce se latesc spre marginea scuturilor. Capul si membrele sunt maronii cu pete galbui, coada este destul de groasa si ascunsa sub carapace.
Are un mod de viata exclusiv terestru si diurn, in perioada ploioasa este tot timpul ziua in cautarea hranei, iar in perioada secetoasa este activa mai ales dimineata si seara. Cand caldurile sunt mari, sta la umbra sub tufele de vegetatie si arbusti. Fiind o specie erbivora, hrana sa consta in special din iarba, diferite plante suculente, flori si fructe.
Reproducerea este ovipara, si are loc in perioada musonica, deoarece aceasta specie are nevoie de foarte multa apa. Femela depune mai multe serii de 5-9 oua in niste gropi de forma alungita sapate in sol, adanci de pana la 12-15 cm.
Perioada de incubatie variaza in functie de temperatura mediului intre 50-140 de zile. Speranta de viata la aceasta broasca testoasa este de aproximativ 80 de ani. Poate fi crescuta si in captivitate drept animal de companie, in terarii cu umiditate mare de 90% si temperatura de 24-30ºC.
Testoasa stelata indiana face parte din ordinul Testudines si familia Testudinidae. Este o specie vulnerabila, numarul de exemplare a scazut destul de mult in ultimii ani datorita comertului ilegal facut in India.
Video – Testoasa stelata indiana (Geochelone elegans):